Скандали при зелените за местните избори

Тома Белев

Тома Белев се прави на кмет

Този път парламентът не се поддаде на провокациите и режисираните протести

Голям разкол има в така наречените „зелени“ по отношение участието им в коалицията „Демократична България“ за местните избори. Една част от тях са категорично против да бъдат заедно с ДСБ и „Да, България“ на вота през октомври. Основният довод е, че всъщност зелените се обезличават в този формат и се явяват патерица на Атанас Атанасов, Радан Кънев и Христо Иванов. А имат и много идеологически различия.

Зелените в Европа са в крайно левия политически спектър докато тук се правят на консерватори, антикомунисти и десни. Цифрите от последните европейски избори показват драстичен спад в подкрепата към „еколозите“. Кандидатите им включени в листата на Коалицията „Демократична България“ взеха едва 7000 преференции. На фона на 18 000 гласа получени на парламентарните изборите през 2014 г., когато участваха сами. Това е спад с над 2.5 пъти. Много тежко се отрази на имиджа и подкрепата към „еколозите“ и дерегистрацията на партията им с име ПП „Зелените“. Този тежък удар потопи амбициите на „природозащитниците“ за по-осезаемо участие и тежест в „Демократична България“. След загубата на името те се прекръстиха на „Зелено движение“, но от „Партия на зелените“, носителите на автентичното име заявиха, че ще обжалват отново, защото в името пак има зелен.

Те (еколозите) много добре съзнават, че няма абсолютно никакъв шанс техен човек да е номинацията за кмет на София от „Демократична България“. Нито ДСБ нито „Да, България“ ще допуснат това. Знае се, че има и сделка между тях. Радан Кънев да е водач за Евроизборите, а човек посочен от „Да, България“, да е начело за кметските избори. При тази конфигурация зелените ги няма на картата. Те си остават обикновен придатък с най-много един общински съветник, както е и в момента.

Амбициите на зелените да участват във властта и да имат достъп до още по-големи финансови ресурси е от 2008 г. Въпреки подкрепата на кръга „Капитал“ на Прокопиев и всички електронни медии, досега те не са постигнали нищо значимо. Просто хората не ги харесват. Обществото разбра, че природозащитници не ги интересува природата. Тя е само средство за постигане на политическите и икономическите им цели. Повече обществени поръчки и още грантове от Европа.

Друго, което се наблюдава в последните дни, е особената активност на Тома Белев. Бившият директор на Природен парк „Витоша“ по времето на когото загинаха пет човека на Боянския водопад, а в планината разрухата е тотална и короядът унищожи почти всички смърчове на Витоша, е особено активен в социалните мрежи. Няма тема по която той да не взема отношение. Като се започне от яростно хейтене на българския морски туризъм, мине се през идеята за изгонване на ЦСКА от „Българска армия“ и се стигне до изборния закон. Да не говорим за последната му „екологична идея“ - да се пуснат повече автобуси към Витоша. Белев е много амбициозен и още не може да преживее, че не е директор на парк „Витоша“. По тази причина непрекъснато се пробва във всякакви листи по време на избори, всичките до един неуспешни. Първият провал е като водач на листата за Евровота през 2007 година от партията на Александър Каракачанов, син на последния шеф на УБО (Управление за безопасност и охрана на БКП). Тогава „Зелената партия“ на Александър Каракачанов е част от управляващата Тройна коалиция. Но падението в партийната кариера на Тома Белев бе на парламентарните избори през 2017 година. Тогава той е втори в листата на Коалицията „Движение Да, България“ в родния си град Кърджали. Там те получиха 223 гласа, от които едва 21 преференции за Белев. Но катастрофалният резултат не го отказва от мераците му да се добере до някакъв пост, затова той от сега започва кампанията си за участник в листата на „Демократична България“ за местния вот в София. По всяка вероятност отново в партиите от коалицията ще си играят на демократи и ще има вътрешни избори. Предполага се, че ще има сериозна битка и скандали за първите места, които дават шанс за апетитния пост на общински съветник.

Че борбата за листите в „Демократична България“ ще е особено люта, говори и един пост на Павел Антонов във Фейсбук в профила на Тома Белев. Антонов е зелен активист, който управлява „Блулинк“, онлайн платформата на еколозите, за чието създаване те получиха половин милион грантови пари и бивш шеф на кабинета на служебния министър на екологията Юлиан Попов.

В поста си, който публикува, Антонов съветва Тома Белев да е активен, защото други зелени щели да го изпреварят и да се съберат с консерваторите и либертарианците, визирайки „Демократична България“. Същевременно го предупреждава, че зелените не могат повече да получават гласове в тази конфигурация.

Трайна е тенденцията за спад на влиянието на „зелените“ въпреки истеричната подкрепа към тях от медиите на Прокопиев и някои телевизии. За това говори и факта, че за разлика от предишни случаи този път парламентът не се поддаде на провокациите и режисираните им протести и забрани така нареченото диво къмпингуване. Това нанесе сериозен удар върху авторитета и реномето им, че като писнат, властта незабавно се съобразява с тях. Най-сетне управляващите разбраха, че тези хора не представляват гражданското общество в България, че това са самозванци, които използват природозащитната идея за собствен бизнес и схеми за получаване на пари.

 

Какви са „еколозите“, разбра и обществото

Какви са еколозите разбра и обществото. Вече за всички е пределно ясно, че тези хора са се поставили в услуга на противници на развитието на страната. Иначе няма как да се обясни неистовото им желание за саботиране на изключително важни проекти. Като се започне с автомагистралата през Кресненското дефиле, мине се през зимния туризъм и откровения рекет върху бизнеса и общините. Сега същите хора са се прицелили за влияние в местната власт. Това ще им даде ресурс и трибуна за налагане на още по-голям екологичен терор и влияние. Затова са готови на всякакви схеми и конфигурации за домогване до власт. Но все пак от нас избирателите зависи дали ще изпълнят сценарият си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи