Скандал във ВСС заради писмо на Бареков

Скандал във Висшия съдебен съвет предизвика писмо-сигнал от евродепутата Николай Бареков срещу шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Повод за писмото бе конференцията с румънската прокурорка Лаура Кьовеши, инициирана от Панов. Бареков не бе допуснат в залата от служителите на "Съдебна охрана", тъй като не бил в списъка с поканените от ВКС.

В писмото си евродепутатът настоява ВСС да стартира процедура по отстраняване на Лозан Панов от поста му "заради въвличане на съда и неговите служители в политически междуособици, за употреба на служебно положение за политически цели, за покровителстване на олигархично влияние върху цялата съдебна система и за цялостно уронване престижа на третата власт в държавата".

Сигналът бе внесен като допълнителна точка в дневния ред на пленума на ВСС днес от представляващия Димитър Узунов. Самият Панов не присъства на заседанието, тъй като бил в отпуска. "Не е ясно каква е причината за отсъствието на г-н Панов. Може би има други ангажименти, свързани с някакви митинги, тъй като сме в предизборна борба", предположи Узунов.

Някой от съдебните кадровици поискаха дебати по темата, което предизвика много спорове. Техен край сложи главният прокурор Сотир Цацаров. Той предложи писмото да бъде прието за сведение и да се заключи, че въпросите, поставени в него не са от компетенциите на ВСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право