Скандал в Сливен с фирма-наемател: Некоректна е, ама ще й удължим договора!

Управлението на един от паркингите в центъра на Сливен предизвика емоционални прения в общинския съвет, но приключи като разказ с неочакван край. Дебатите предизвика предложението на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/ да бъде удължен с 5 години договора с "Багаин-АТ"ЕООД. Фирмата стопанисва платения паркинг на централния кооперативен пазар срещу 840 лева без ДДС месечен наем. Таксата за паркиране е от 1 лев за час. Имотът от 3 дка е бил даден в предходния мандат, при управлението на кмета Кольо Милев /БСП/.

В мотивите си сегашният градоначалник посочи, че фирмата се грижела добре за терена, плащала редовно и в срок наема си. Освен това, практика на общината в Сливен била да се прави такова удължаване, стига търговецът да е пожелал. В контраст с кметското предложение бе становището на правната общинска комисия. "Предложението на кмета е законосъобразно. Но в договора има 5-6 ангажимента, които фирмата не е изпълнила. Тя е некоректен наемател" - каза от името на комисията председателката й Кръстинка Дечева /РБ/. Става дума за ангажимента на наемателя да разкрие определен брой паркоместа, включително и покрити, да огради целия терен, да има осветление и др. Становището на правната комисия бе подкрепено само от някои малки политически сили. "Според нас паркингът трябва да се даде за стопанисване на общинското предприятие "Общински пазари" - заяви Иван Петров от коалиция "Съюз за Сливен".

С приходите предприятието може да прави подобрения на кооперативния пазар - допълни той. Накрая, при гласуването, 25 съветника бяха "за" удължаването на договора, едва 2-ма бяха против и 4-ма се въздържаха. В местния парламент на Сливен са представени 11 партии и коалиции. Кой, как е гласувал ще стане ясно до месец, когато бъде публикуван поименния протокол. Сега най-проста сметка за разпределението на гласовете показва, че решението нямаше въобще да мине, ако не беше задружно подкрепено както от управляващата ГЕРБ, така и от опозицията й БСП. Иначе двете големи партии са почти в постоянна контра по време на заседанията. Подобно единомислие е без прецедент, ако не се броят точките за продажба на земите по селата или тържествените сесии за празника на града Димитровден. Един от съветниците "против" удължаването на договора не се сдържа и коментира, че зависимостите на някои негови колеги им идвали в повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони