Скандал между БСП и ГЕРБ разпусна парламента (обзор)

Скандал между БСП и ГЕРБ спря вчера работата на депутатите и петъчният парламентарен контрол отпадна.

Всичко започна с декларация, която лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете от парламентарната трибуна. В нея социалистите обвиниха правителството за провалената кандидатура на Кристалина Георгиева за ген. секретар на ООН и попитаха премиера защо кабинетът е оттеглил подкрепата си от Ирина Бокова.

“Ако основанието за оттеглянето е комунистическо минало, вие, г-н Борисов, на какво основание управлявате държавата“, отсече Нинова. Тя засегна и темата за бежанците, като обвини правителството, че провежда трайна политика за заселване на бежанци. „За това ли са ви 160 млн. еврофондове? За да превърнете България в бежански лагер?“, попита социлидерката, а думите й бяха посрещнати с ръкопляскания от нейните колеги.

В защита на ГЕРБ се притече депутатът Георг Георгиев. Викове „оставка“ и тропане по банките обаче прекъснаха изказването му. Социалистите Жельо Бойчев и Таско Ерменков пък развяха черен байрак, на който с бели букви е изписано „Те поГЕРБаха България“.

Депутатът от Димитър Главчев, който временно изпълнява функциите на председател на парламента, побърза да прекрати заседанието. Той бе категоричен, че пленарната зала не трябва да се превръща в място за предизборна агитация.

От групата на ГЕРБ се събраха веднага на председателски съвет, на който е обсъдено парламентарният контрол да отпадне от дневния ред до президентските избори, за да не се превърне Народното събрание в предизборна кампания за различните партии. Две седмици преди вота за „Дондуков“ 2 депутатите ще спрат работа в събранието и ще се отдадат изцяло на агитация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика