Скарлет Йохансон: Аз съм мани­пу­ла­торка

В Холивуд още има сексизъм. Много работа се свърши, но още повече работа тепърва има да се свърши и всички ние трябва да участваме в промяната.

Не си падам много по диетите

Аз съм отворена към критика и приемам всички мнения

На 34 години Скарлет Йохансон е една от най-големите филмови звезди на планетата. Прелестната американка със скандинавски гени е на върха на кариерата си след монументалния успех на комиксовия мегахит „Отмъстителите: Краят”. Тя играе една от централните роли в колосалния хит, който вече има над 2,7 милиарда долара от продадени билети по цял свят. Вече се работи и по самостоятелен филм за нейната героиня, озаглавен подобаващо „Черната вдовица”.

За последните десет години Скарлет си създаде репутация на елитна холивудска суперзвезда, икона на плътта и политическа активистка. Родената в Ню Йорк американка с датски корени е сред най-желаните актриси и лица за престижни рекламни кампании на световните топ брандове. Скарлет има четири номинации за „Златен глобус” и може да се похвали със солидна филмография, която включва качествени филми като „Изгубени в превода”, „Мач пойнт” и „Вики, Кристина, Барселона”. В последно време тя се ориентира към по-комерсиалните холивудски филми ала „Отмъстителите” и „Ghost in the Shell”, носещи още повече слава и по-високи хонорари.

[modula id="3208062"]

- Скарлет, „Отмъстителите: Краят” се превърна в световно събитие и затвори една глава в епичната история на комиксовите филми на „Марвел”. Сега милиони фенове очакват „Черната вдовица”, който ще бъде посветен на Вашата героиня. Как се развива този проект?

- „Отмъстителите: Краят” наистина беше нещо специално. Аз съм безкрайно развълнувана от реакцията на публиката. Целият свят заобича тези персонажи.. А работата по „Черната вдовица” вече започна. Филмът ще прилича на международен шпионски екшън за моята героиня Наташа Романов. Тя е позната като „Черната вдовица” - шпионин и убиец, трениран от КГБ преди да се откъсне от тях и да стане агент на Щ.И.Т. и Отмъстителите. Ще има много интересни неща в сюжета, но няма как да ги издаваме. Режисьорска е Кейт Шортланд - прекрасна австралийска майсторка на качественото кино. Много пъти съм говорила с президента на „Марвел студио” Кевин Файги относно самостоятелния филми за „Черната вдовица”. И двамата доста си пасваме в творческо отношение и аз нямам търпение филмът да стане готов и да зарадва почитателите на „Марвел”.

- Как приехте поляризираните коментари за участието си в екранизацията по прочутото японско аниме произведение Ghost in the Shell?

- Аз съм отворена към критика и приемам всички мнения. Първообразът е толкова обичан, има армия от ревностни фенове и нямаше как една американска екранизация да не предизвика по-крайни реакции. Много хора останаха доволни и ме поздравиха.

В крайна сметка това е един екшън филм, много интересен като концепция и труден за реализация. Действието се развива в бъдещето, аз изпълнявам ролята на специален оперативен агент, хибрид между човешко същество и киборг. Моят персонаж е лидер на елитен отряд, озаглавен Section 9. Нашата задача е да възпираме разрушителните деяния на най-опасните престъпни елементи на обществото. Борим се срещу екстремизма. Моята героиня развива своето съзнание с разгръщането на сюжета, някои спомени се появяват. Може да се каже, че филмът описва едно пътешествие към себеоткриването. Процесът е труден, има своите минуси, но вместо да потиска тези спомени, моята героиня развива любопитство към тях. Именно нейните пропуски и недостатъци започват да я карат да се усеща все повече като човек и по-малко като робот. Нейното любопитство ми харесва. Апетитът за знания ме привлече към сценария и персонажа. Винаги съм била много заинтригувана от детайлите на човешката душа, обичам да интерпретирам сигналите, да откривам красотата на всеки един от нас, да търся човечността. Тези качества понякога са скрити, но ги има, там са, в нас са, ние ги носим. Всеки от нас крие по една кутия на Пандора в себе си.

- Преди време вдъхновихте горещи дебати и с репликата, че не вярвате в моногамията. Очаквахте ли толкова крайни реакции?

- Много се забавлявах. В едно свободно общество всички имаме право на мнение и трябва да можем да го изразяваме без да се опасяваме от реакциите на хора, които не познаваме. Вижте, моногамията изисква постоянна и страшно трудна работа, понякога се стига до крайни компромиси, често не толкова необходими. Мисля, че моногамията не е вродена в човешката природа, със сигурност при мъжете, но също така и при нас, жените, особено сега, след като вече сме независими. Проблемът с моногамията винаги е бил на преден план при предишните ми любовни връзки и бракове. Не вярвам в моногамията. Излишна е. Също така мисля, че изневярата не е престъпление. Хората понякога са прекалено осъдителни и искат да се почувстват добре като накарат някой друг да се чувства зле заради хипотетични морални провали и грехове. Но това ми се струва абсурдно и нелепо. Все още вярвам в брака, но подхождам към него с огромно внимание. Всяка успешна връзка върви с провал. Човек трябва да знае как да избира. Идеята за брака е много романтична, това е една красива концепция, която много трудно се прилага на практика. Но когато се приложи успешно, това е прекрасно и заслужава да се празнува.

- Кои са най-важните качества за успех в актьорската професия?

- Отдадеността към киното като изкуство е страшно важно. Способността да манипулираш собствените си емоции също. Аз към манипулаторка и лесно влизам в образ. Това ми помага. В нашата професия психологическата трансформация е задължителна, но физическата също. Не мога да ви опиша колко много тренирах за ролята на „Черната вдовица”. Имах чудовищен режим, чувствах огромно физическо изтощение през цялото време, но си струваше. Ако искаш да си актьор, трябва да имаш невероятна дисциплина. Въпреки, че ако трябва да съм честна, не си падам много по диетите. Но когато ролята го налага нямаме избор.

- Трудно ви съвместявате филмовите ангажименти с майчинството?

- Не е лесно, но аз харесвам предизвикателствата. Майчинството е съвсем друг свят. В сравнение с романтичните връзки, например, е като разходка в парка. Любовта ми към дъщеря ми е чиста, свежа, лесна, проста. Дарява ме с постоянно щастие.

- Каква е ситуацията в развлекателната индустрия след скандала с Харви Уайнстийн и кампанията #MeToo?

- Много работа се свърши, но още повече работа тепърва има да се свърши и всички ние трябва да участваме в промяната. Няма да е лесно. В Холивуд още има сексизъм и несправедливост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта