Скенер от последно поколение вече работи в горнооряховската болница

Компютърен томограф от последно поколение работи вече в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Днес той бе осветен от архиерейския наместник отец Николай. На церемонията присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Деница Коева, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов, както и екипът на отделението по образна диагностика, лекари и медицински сестри от горнооряховската болница.

%d1%81%d0%ba-2

Новият скенер е на стойност 420 хил. лв. и ще бъде изплащан през следващите 4 г. Средствата са осигурени от общинския бюджет, като първата вноска от 70 хил. лв. вече е направена.

„На 8 ноември 1895 година физикът Вилхелм Конрад Рьонтген става първият човек, който наблюдава рентгенови лъчи. Това е значително научно развитие, от което се възползват различни области – най-вече медицината. В наши дни 70% от диагнозите в медицината се поставят чрез рентгенови лъчи. Този компютърен томограф ще подобри и количествено, и качествено образа на МБАЛ. Количествено, защото вече ще можем да работим с повече пациенти както от извънболничната помощ, така и лежащо болни. А качествено, защото този компютърен томограф дава много по-детайлен образ. Всичко това е благодарение на сто процентовото финансиране от Община Горна Оряховица. Благодаря за финансирането на Общината и Общинския съвет и за доверието в работата на медицинските ни специалисти. Така нашата болница ни ще продължи да заема достойното си място като модерно лечебно заведение“, каза д-р Иван Иванов при освещаването.

„Този скенер е много голяма стъпка към модернизиране на апаратурата в болницата и за запазване на специалистите. Апаратът ще работи по здравна каса и всеки ще може да се възползва“, каза инж. Добромир добрев. Градоначалникът благодари на Общинския съвет за подхода към здравното заведение и увери, че местната власт ще продължи да влага в модернизирането и оборудването на лечебницата, като до края на годината ще бъдат осигурени нов рентген и лапароскопска апаратура.

За разлика от обикновените рентгенови уредби, при компютърния томограф, който вече е на разположение в МБАЛ „Св. Иван рилски“, през тялото на пациента минава малко количество рентгенови лъчи. Те се улавят и отчитат от детектор и така се произвежда образ. Източникът на лъчи и детекторът се завъртат около тялото на пациента по време на изследването. След това компютърът „сглобява“ получения образ и му придава окончателен вид – томограма, която излиза на екрана. Така се получава голямо количество информация за структурата и функцията на човешките органи. Системата Siemens Somatom е подходяща за всички стандартни и специфични процедури. Изображенията, генерирани с тази апаратура, могат да бъдат разглеждани на монитор, обработвани, филмирани и експортирани. Създадените напречни изображения на пациенти могат да бъдат обработени чрез компютърна реконструкция на предадени рентгенови данни. Прилага се за глава, тяло, съдове при пациенти от всички възрасти. Резултатите могат да бъдат архивирани и използвани за планиране, насочване и наблюдение на лечението. Всички изображения се запазват в база данни. Могат да се документират върху филм с принтираща система, свързана с СТ системата, върху DVD дискове, USB устройства или сървър за съхранение от болничната мрежа. Работи се с НЗОК. Целият персонал на отделението вече е преминал специално обучение за работа с новата компютърна томографска система. В отделението по образна диагностика работят трима лекари със специалност и 7 правоспособни лаборанти.

След освещаването на новия компютърен томограф, гостите разгледаха обновените и ремонтирани реанимационна зала в ОАИЛ и 2 стаи в Инфекциозно отделение. За тях са вложени 50 хил. лв. от общинския бюджет.

От 2014 г. досега за МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от Община Горна Оряховица са отпуснати общо 336 280 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве