Скопие очаква дата за ЕС до края на годината

Стево Пендаровски избра Словения за първата си визита в чужбина

Промяна на границите на Балканите рискува ефект на доминото

Република Северна Македония очаква до края на годината да бъде завършена процедурата по ратифицирането на договора за членството є в НАТО и същевременно да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, цитиран от Ройтерс, по време на първата си официална визита като държавен глава в Словения.

“Надяваме се че Европейският съюз ще вземе решение през октомври (за започването на преговори)” за членството на Скопие, каза Пендаровски. Той изразил и очакването си новият състав на Европейската комисия да започне още от септември работа върху назначаването на новата европейска администрация и по тази начин да не се отлага решението за датата за преговори за Северна Македония.

На въпрос как гледа на повдигнатата преди месеци идея за размяна на територии между Сърбия и Косово като възможност за уреждане на конфликта между тях, Пендаровски се е обявил против всякаква промяна на границите на Балканите.

В противен случай според него това би предизвикало “ефект на доминото за няколко страни, включително и за Северна Македония”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа