Скорпиона на Жиру е гол №1 в света (ВИДЕО)

Голът на Оливие Жиру за „Арсенал“ в двубоя срещу „Кристъл Палас“ на 1 януари беше избран за №1 през годината в анкетата на ФИФА. Французинът се разписа с акробатично изпълнение, добило популярност като "Удара на скорпиона". Той му донесе и наградата "Ференц Пушкаш", която му бе връчена на бляскава Гала вечер в Лондон.

Легендата Джанлуиджи Буфон разби конкуренцията за наградата вратар №1. Капитанът на „Ювентус“ спечели приза с 42,42% от гласовете. Зад него остана Мануел Нойер от „Байерн“ (Мюнхен) с 32,32%, а на трето място се нареди Кейлор Навас от „Реал“ с 10,20%.

„Горд съм, че спечелих този приз на 39 години – каза Буфон. - Искам да завърша кариерата си във футбола с фантастична победа.“

Холандия пък обра наградите в женския футбол след спечелването на европейската титла през 2017 г.

Лийке Мартенс получи отличието за най-добра футболистка в света. Тя вкара три гола на Евро 2017, включително във финала, и беше избрана за играч на турнира. Мартенс, която през лятото премина в „Барселона“, спечели и наградата на УЕФА за №1 през сезона.

Селекционерът на Холандия Сарина Вигман беше избрана за най-добра сред треньорите в женския футбол. Двете победителки не успяха да присъстват на церемонията в Лондон, тъй като в сряда им предстои мач от световните квалификации. Но пред славния Марко Ван Бастен, специален пратеник на ФИФА, бяха заснели специално видео, чрез което на екрани в залата благодариха за признанието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят