Скрита в офшорки собственост бави старта на гражданското дело за КТБ

Рекордните 18,5 милиона лева е отнела Комисията за незаконно придобито имущество от началото на годината. Председателят й Пламен Георгиев припомни, че само по случая с фалиралата КТБ е запорирано имущество за близо 1,5 млрд. лева. Стартът на делото обаче се бави, заради размяна на документи с редица чуждестранни институции.

В края на февруари Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе в Софийския градски съд иск за конфискация за имуществото на Цветан Василев. Той е за рекордните 2,2 млрд. лева. Реално обезпеченото имущество по иска, в което влизат акции, дялове в дружества, автомобили и имоти е на стойност над 1 млрд лв. На около половин милиард пък възлизат вземания, осъщестевни чрез сделки с държавни ценни книжа. Пламен Георгиев припомни и най-често използваната схема за източване на фалиралата банка.

"С един-два месеца буквално живот дружества се отпускат десетки милиони. Впоследствие тези дружества няма откъде да връщат парите си. Още по-странно за нас, им се отпускат нови заеми от банката. Сумата нараства, нараства... Те започват да връщат кредитите си реално от пари, които им се дават за нови кредити. В един момент всичко се спира, спира се и връщането на парите и оттам-нататък вече фирмата обявява фалит, парите изчезват", съобщи Пламен Георгиев, цитиран от Канал 3.

Георгиев допълни, че дори самата сграда на КТБ е купена с кредит, който е отпуснат от банката. Като отделно за ползването й е даван и наем. Делото за отнемане на незаконно придобито имущество по казуса КТБ вече е в съда, но няма да стартира до края на годината. Причината е, че следва сложна процедура по размяна на книжа.

"Размяната на книжа се усложнява от това, че има много дружества, които са ответници в Британски Вирджински острови, в Люксембург, в различни държави. И трябва да им се връчат документи, цялата документация, да върнат отговори. И това отнема време, така че съдът не е виновен. Чисто обективно трудно ще стартира този процес, защото това мисля, че е най-големият процес изобщо в историята на Комисията (бел. ред. КОНПИ) при всички случаи, но мисля, че изобщо май в правосъдната система", добави още шефът на КОНПИ.

Предстои Комисията за незаконно придобито имущество да започне проверка и на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и на бившия енергиен министър Румен Овчаров, заради повдигнатите им обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право