Скулптори ваят от камък форми от морското дъно

Пет нови скулптури, претворяващи красотата на морското дъно ще украсят най-стария ни черноморски курорт Св. Св. Константин и Елена. Творбите ще майсторят на открито от русенски варовик български автори - участници в III пленер "Докосване до природата", организиран от фондация "Св. Св. Константин и Елена" с финансовата подкрепа на едноименния холдинг, община Варна, "Скални материали"-Русе и "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт".

Изработката на каменните шедьоври всяка година се превръща в атракция за първите летовници в курорта. Пред очите им Снежана Симеонова ще извае подводната флора, следваща посоката на водните течения в "Природно", а Кристиян Жейнов ще претвори необичайния морски обитател – турбеларията, чиито вълнообразни съкращения изумяват с ефирните си движения. Танцът на растения и риби под водата, наподобяващ спиралата на живота, ще представи Кирил Георгиев в "Метаморфози". Кирил Йотов ще стилизира в "Камъче" сърцето като една от най-любимите форми, извайвани от вълните, а Иван Стоянов ще подчини своята композиция на старозаветната легенда за Мойсей, който с жезъла си разцепил морето на две и проправил път по дъното за израилския народ.

Завършените творби ще бъдат показани в обща изложба на празника на курорта - 21 май. В рамките на пленера е предвидена и богата съпътстваща програма от изложби, лендарт, конкурс за рисунка на асфалт, детски празник и творчески работилници за подрастващи в неравностойно положение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България