Скулптор гайдар вае с длето и музика

Атанас Пеев е израснал в сърцето на Родопите, но сега живее в Търново

Музикантът е обиколил почти цяла Америка, има турнета в десетки страни по света

Атанас Пеев е творческа личност. Израснал е в сърцето на Родопите, обича природните красоти и родната музика. Мъжът на Христова възраст еднакво добре си служи с длетото и кара любимата си гайда да пее с омайни звуци.

33-годишният човек на изкуствата е родом от Смолян. Завършил е местното художествено училище, специалност „Дървопластика”.

„Баща ми Иван Пеев е график и реших да продължа традицията на художниците в семейството. Завърших скулптура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, споделя ваятелят. Преди 2 години баща и син Пееви направили съвместна изложба в Смолян.

„Предпочитам да работя с естествени материали- дърво, камък, метал. Още докато бях в гимназията, изваях 4 гайди от дърво и това бе дипломната ми работа. След това в университета като студент изработих още 7-8 инструмента от различни материали. Първата пластика във вид на гайда обаче сътворих в Испания, където бях по линия на младежката програма „Еразъм”, споделя Атанас Пеев.

Любовта към традиционния български инструмент младият мъж обяснява с това, че е израснал с тази музика. Още като средношколец Атанас Пеев и негови приятели се запалили по магията на народното творчество и се записали в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей” в Смолян.

„Свиря от 14-годишен и гайдата е неотлъчно с мен. Първоначално свирех за забавление, но впоследствие се превърна във втора професия. Първата ми голяма изява беше през 1998 г. на събора на връх Рожен, разказва талантливият мъж.

Той и негови приятели сформирали група, която нарекли „Кайнак” (б.а.- от турски език „извор” и термин за специфична в гайдарството мелодика). Съставът е от петима музиканти с 3 гайди, тъпан и певица.

„Непрекъснато имаме участия в цяла България и в чужбина. Напоследък гайдата стана изключително модерен инструмент. Свирим на сватби, събори, фестивали, а наскоро дори огласях международния пленер в павликенското село Горна Липница”, разкри Пеев.

Като незабравим спомен ще остане едномесечното турне на група „Кайнак” в САЩ.

„Преди време американец, който е ценител на фолклора, си купил гайда и я бе изпратил на мой приятел в София за ремонт. Чужденецът споделил, че предстои фестивал край град Ричмънд, щата Калифорния. Свърза ни с местен импресарио, който ни подготви богата програма. По време на пребиваването ни отвъд океана бяхме точно като „Оркестър без име”. Пропътувахме с бус около 6000 километра и имахме над 20 участия предимно в клубове и университети. Най-дългият ни преход беше от 1300 километра от Детройт до Бостън”, реди Атанас Пеев.

Младият музикант е гастролирал още в Швейцария, Шотландия, Гърция, Македония, Унгария. Атанас Пеев разкрива, че притежава три гайди. Изработил ги е най-добрият му приятел от Смолян.

„Гайдата е по-капризна от жената! Този инструмент много се влияе от атмосферните условия. В Америка въздухът беше много влажен и инструментите се разстройваха и звукът се променяше”, разяснява тънкостите на инструмента даровитият музикант.

Атанас Пеев има и три народни носии. Едната е на над 120 години и е напълно автентична. Втората е ансамблова от 60-70-те години на миналия век. Третата пък е шита само преди 2 години специално за сватбата на скулптора и неговата избраница. Двамата се оженили в народни премени по стар български обичай.

„Изработена е от специално ръчно тъкан плат от моята баба. Към нея имам и специална гайдаджийска чанта за инструмента, която е направена от същата кожа като на гайдата, но е обработена по различен начин. Тъмна е на цвят и е украсена със синци. В пояса пък затъквам пищов и ножове”, уточнява Атанас Пеев.

Когато не свири, младият творец вае пластики. Най-новият му проект е изработка на гайда от бял мрамор, която ще е част от паметник на известен гайдар, който ще бъде издигнат в Родопите. Другата голяма страст на Атанас Пеев е кованото желязо.

„Още като студенти с мои колеги наехме ателие в покрайнините на Велико Търново и сега там извайвам пластиките. От ковано желязо правя парапети, огради, свещници, полилеи за вили, къщи, хотели, а всеки един елемент от тези изделия е ръчно изработен”, допълва мъжът със златни ръце.

На 22 срещу 23 септември Атанас Пеев ще участва в традиционната проява в старата столица „Нощ на Самоводската чаршия”. На улицата на занаятите той ще свири и ще демонстрира древния майсторлък коване.

И въпреки че Родопите са любимото му място в България, Атанас Пеев е избрал да живее със семейството си във Велико Търново. Със съпругата си Бояна, която пък е варненка, се запознали в университета. Тя също е художничка и е учителка по изобразително изкуство в елитно търновско училище. „Жена ми също има гайда и много красив глас, но се изявява предимно с четката и боите”, уточнява главата на творческата фамилия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи