Скулптор извая Златните момичета от бетон

Триптихът Златните момичета

Освен изкуство, Исмата може да прави и катми

Невероятно нежна изложба, а изваяна изцяло от бетон, с картини-релефи, тежки по 4-5 килограма, подреди пред ценители скулпторът Исмаил Юсуфов/32г./ в Шумен. Майсторът нарочно избрал строителния материал за дебюта си. Причината е, че творбите от бетон са по-евтини, но неговите се получили и много впечатляващи. Още в деня на откриването три от 11-те бяха откупени. Триптихът Златните момичета, който е увековечил грациозните български гимнастички, първи се сдобил с нов притежател.

"При създаването бях вдъхновен от движенията им, композициите, които изпълняват, прекланям се като всеки българин пред постиженията им... Иначе темата за женската фигура е неизчерпаема", казва младият творец. Как е възможно обаче, да я пресъздадеш толкова финно от груб материал, е трудно да се обясни.

Барелефите на Исмата, както му казват, първо са създадени от глина, после е направен калъп от гипс и после е отлят бетон в калъпа, не крие той технологията. На финала творбите са патинирани. Затова изглеждат като столетни.

Исмаил е завършил "Педагогика на обучението по пластични изкуства" в Шуменския университет през 2010 г. и до сега все отлагал да покаже изкуството си пред публика. Участвал в общи изложби и асистирал на шуменския скулптор Бехчет Данаджъ при изработка на Паметника на репресираните от тоталитарния режим и за бюста на Христо Ботев в село Ветрино.

Налагало му се и да издържа семейството си, затова се заел със свой, макар и далеч от изкуството бизнес - вкусни катми /палачинки б.а./. Зарича се, че след първата изложба ще последва и друга самостоятелна. Сега изявата му е подкрепена от Национален фонд "Култура" в рамките на проекта "И библиотеката - сцена за млади", чиято идея е да популяризира таланта и творчеството на дебютиращи творци. Експозицията е подредена в Регионалната библиотека в Шумен "Стилиян Чилингиров".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства