Скъп козунак, но с български яйца за Великден

По-скъп козунак, но с български яйца, ще сложим на трапезата за Великден тази година.

Ракията е един от най-търсените продукти в малките квартални магазини, а това вдига цената й

Няма внос на полски за момента

Захарта стана златна

По-скъп козунак, но с български яйца, ще сложим на трапезата за Великден тази година. Само за седмица (28 март - 3 април 2020 г.) захарта, която е една от основните съставки на козунака, е поскъпнала с 9 стотинки на едро до 1,45 лева за килограм на едро. Цената на стоката от първа необходимост през месеца се е увеличила с цели 15 стотинки, а спрямо 2019 г. разликата е с 28 стотинки (1,17 лв./кг).

Бюлетинът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) показва, че през изминалата седмица има големи отклонения в цените на едро при някои основни хранителни продукти. При захарта, например, най-високата цена е отчетена на борсите и тържищата на едро в Бургас - от 1,60 до 1,75 лв./кг., а във Варна продуктът се търгува по 1,50 лева за килограм. В София килограм захар може да се открие и за 1 лев, с 45 стотинки под средната цена за тържищата на едро у нас. Но в търговската мрежа надценката е различна. В някои квартални магазини в страната, пакет захар може да се открие и на 2 - 2,20 лева за килограм. Но със сигурност цените тази година са по-високи от предходната.

Цената на яйцата на едро е достигнала 0,21 лева за брой (+5%) само за седмица, а на дребно тя достига 0,30 лева. Цените са по-високи от тези през април 2019 г., когато стойността на яйцата на едро е била 0,19 лева за брой, а 0,26 лева е била средната цена в търговските вериги, а в магазинната мрежа - 0,24 лева.

Според Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите в България в момента няма внос на по-евтини яйца от Полша, тъй като тази седмица е католическият Великден. Но няма да го учуди, ако се появят след седмица полски яйца на пазара у нас. Но спрямо усложнената транспортна обстановка в Европа, е възможно да останем само с български яйца. “Производителите не са вдигнали цените, продаваме яйцата за 20-21 стотинки за брой с ДДС и с опаковка”, допълни Белоречков пред “Труд”.

При брашното също има поскъпване спрямо 2019 г. - с 0,17 лева за килограм на едро до 1,01 лв./кг на тържищата на едро в момента. И при този дълготраен продукт се вижда, че в Бургас е в пъти по-скъпо да си купиш килограм (1,30 лева/кг), отколкото във Враца (0,58-0,66 лева/кг). С надценката в размер от 25 до 40% в магазините на дребно или големите търговски вериги цените достигат високи нива.

Традиционно през април поевтиняват парниковете зеленчуци - доматите поевтиняха на седмична база с 9,5% до 2,49 лв./кг или с цели 26 стотинки. При краставиците понижението е с 12,7 на сто до 2,81 лв./кг или с 41 ст. на едро.

Читатели на “Труд” подадоха сигнал, че ракията се продава по-скъпо през последната седмица, тъй като е един от най-търсените продукти в малките квартални магазини. Според търговци тя се изчерпвала най-бързо, а това давало стимул на магазинерите да повишат цената є с 50 стотинки до 1 лев на бутилка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини