Скъп ток удря работници и заплати

Бизнес организациите се събират да решат дали започват протести

Фирмите ще бъдат принудени да започнат да съкращават работници и да намаляват заплати заради поскъпването на тока за бизнеса. Това предупреди пред „Труд“ Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Работодателите сме изправени пред два варианта - да съкращаваме разходи или да вдигнем цените на стоките и услугите, допълни той. Към момента бизнесът плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. Много компании, които са на свободния пазар на електроенергия, обаче вече са получили предизвестия от доставчиците си, че вдигат цената с от 30 до 60%. За някои поскъпването вече е в сила от 1 януари, а за други то ще стане факт от 1 февруари, обясни Велев.

В същото време двата основни производители на ток - АЕЦ „Козлодуй“ и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, от които търговците купуват, са повишили цените с едва 5% за последните девет месеца, сочат разчетите на дружествата. Това показва, че разликата в цените отива не при производителите, а при търговците, обясни председателят на АИКБ.

Според него проблемът е в лошото управление, защото у нас няма свободен пазар на електроенергия.

Драстичното увеличение ще се отрази най-вече на стоманодобива и производителите на хартиени опаковки и пластмасови изделия, а оттам и на другите стоки и храните, уточни той.

Нещата са драматични, защото електроенергията формира над 30% от себестойността на продукта, коментира и изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев. По думите му е естествено цените на стоки и услуги да бъдат повишени. Не забравяйте, че цената на тока клати цялата икономика, допълни той.

В момента се получава голямо изнудване на потребителите и клиентите на електроенергия в България, твърди председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. По думите му електроенергията се продава на определени търговци на определени цени и много често с анекси и допълнителни споразумения, след което тази шепа търговци препродават тази електроенергия с огромни печалби. От това страда цялата икономика, защото големите и малките предприятия ще трябва да преразгледат цените на услугите и стоките, които продават, допълни Домусчиев.

Четирите национално представени работодателски организации вече призоваха своите членове да се върнат към регулирания пазар на ток. Става въпрос за близо 50 000 фирми, които са присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение. Ако те напуснат свободния пазар на електроенергия, ще се освободят количества за фирмите, присъединени към мрежата средно и високо напрежение, и това ще доведе до спад на цените, твърди Васил Велев.

Друго решение, което бизнесът предлага, е да се интервенира електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това може да стане с деблокиране на студения резерв, поясни Велев. Според него обаче изкуствено мерки не се предприемат. Оказва се, че държавните производители правят така, че да забогатеят частните търговци за сметка на населението и бизнеса, отсече председателят на АИКБ.

В четвъртък всички работодателски организации ще се съберат на заседание, за да решат дали да започнат протести срещу скъпия ток. От синдикатите също са потвърдили, че ще подкрепят исканията им, защото са застрашени работните места и заплатите на служителите.

Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите:

Покачването ще започне от брашното, а оттам и хляба

Производители ще минат в сивия сектор

Драстичното увеличение на цената на електроенергията за бизнеса с до 60% е изключително високо и трудно ще се поеме от бизнес операторите на пазара. Цената на ел. енергията влияе не само в прякото производство, но и върху цента на опаковките, както и на суровините.

Това коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред “Труд”.

Покачването на цените ще започне от брашното, заяви тя. “Оттук нататък с оглед това, че в България има висока конкуренция при търговците, а във веригите е въпрос на договаряне, не е толкова лесно да бъде променена доставната цена. Вариантите са два – бизнес операторите да търсят допълнително кредитиране, а по-лесният вариант, към който е възможно да прибегнат, е сивият сектор”, коментира Кукушева. “Хлябът ще поскъпне, но процентът с който ще се повиши цената, е много различен за всички производители, затова не може и да се прогнозира”, уточни тя. По думите й продуктът отново ще остане достъпен, а увеличенията при месото и млякото ще са по-големи, от тези при хляба.

Според нея е възможно в първия един месец това да не окаже роля на пазара. Но със сигурност ще има фалити, съкращаване на работни места и прибягване към сив сектор, който при хлебопроизводството наближава 50%.

По думите й повишението на тока за бизнеса ще вдигне и цената на горивата.

“Нашето предложение от години насам е да се подходи към диференцирана ДДС ставка за храните. Това ще даде възможност да има заложени буфери, като операторите ще имат финансовия ресурс да посрещат такива увеличения”, добави председателят на хлебопекарите и сладкарите.

Бранимир Миланов, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Хотелите вдигат цените

Обмислят да се върнат на регулирания пазар

Хотелите и ресторантите обмислят да вдигнат цените си, ако от 1-ви февруари влезе в сила предвиденото увеличение с 60% на свободния пазар за електроенергия. С колко точно ще поскъпнат услугите им все още не може да се прецени, заяви един от тримата председатели на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов.

Туристическият бизнес обаче със сигурност е енергоемък и поне 10% от разходите на хотелиери и ресторантьори са за ток, обясни Миланов. Затова и ще се наложи цените на нощувките и на храненията да се увеличат, стана ясно от думите му. От бизнеса все пак се надяват и предвиденото увеличение да не влезе в сила. Ако все пак то се случи, на чужди и български туристи ще се наложи да плащат поне с 5 на сто повече, отколкото сега.

Според други представители на сектора хотелиерите ще се принудят и да намалят разходите си за електроенергия, да спират климатици или да намалят вентилацията в сградите, за да могат да компенсират новите цени. Това естествено ще се отрази на качеството на услугата, защото клиентите ще стоят на по-студено през зимата и на по-топло през лятото или пък в стаи със застоял въздух. Друга мярка, която обсъждат от сектора, е да се върнат на регулирания пазар на електроенергия, като според тях драстичното и необяснимо увеличение с 60 на сто, вероятно цели да се случи именно това.

Румен Порожанов,

министър на земеделието:

Няма да има увеличение на храните

Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока, коментира за “Труд” министърът на земеделието Румен Порожанов.

Според него има стабилизиране на цените в животновъдството и драстично увеличение няма да има. По думите му винаги при предпоставки за по-висок ток, има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът винаги заема тази позиция. “В производството има и много субсидии и предпоставки за повишаване на цената към преработвателите не би следвало да има”, допълни министърът.

Той вече е говорил с представители на големите вериги у нас и те са го уверили, че цените са им предложени от експертите по ценообразуване.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката:

Държавата не може да регулира свободния пазар

Няма недостиг на пазара на електроенергия, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Националната електрическа компания (НЕК) например е предложила на борсата 70 хил. мегаватчаса в периода между 1 и 9 януари. Продадени са обаче са едва 19 хил. мегаватчаса, допълни тя по БНТ.

Петкова призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи – в случая Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която да провери дали има спекула, картели или други непозволени от закона споразумения между участниците.

“Държавата не може да регулира договорните отношения на свободния пазар”, каза Петкова. Тя припомни, че токът е стока, цената й се определя на пазарен принцип и трябва да свикнем да търгуваме с нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика