Скърбим с народа на Македония за жертвите на нацистката машина

Присъствието на Борисов и Звиздич е за мен голяма и чест и гордост, каза Зоран Заев

СКОПИЕ. От специалния пратеник на "Труд"

Скърбим заедно с народа на Македония за всички, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Това послание отправи в Скопие по време на възпоменателната церемония по повод 75-та годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония в нацистките лагери на смъртта премиерът Бойко Борисов.

Полагането на венци се състоя в двора на днешната фабрика „Империъл Табако”, откъдето навремето 7114 македонски евреи намират смъртта си в лагера „Треблинка”. Преди началото на церемонията Борисов се включи и във възпоменателния „Марш на живите” по скопския булевард „Македония” заедно с колегата си Зоран Заев и министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Негово превъзходителство посланика на САЩ у нас Ерик Рубин също се присъедини към американския специален пратеник по въпросите на Холокоста Том Яздгерди. На церемонията присъстваха още посланикът на САЩ в Македония Джес Бейли, Пол Шапиро и Раду Йоанид от Американския музей на Холокоста, вицепремиерът ни Красимир Каракачанов, както и много представители на еврейската общност от България и Македония.

Председателят на еврейската общност в Македония Берта Романо Николич припомни трагичните дни през март 1943 година, когато хиляди евреи потеглят насила за лагерите на смъртта. „В тези най-жестоки времена българския народ е спасил близо 48000 евреи и заслужава голямо уважение. На Балканите трябва да градим и народите ни да живеят щастливо и политиците да не допускат никога повече такива грешки", каза още в словото си пред паметника на жертвите Бойко Борисов. „Не трябва да забравяме, то не било толкова далеч, а и само преди 20 г. на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролития. Затова смисълът – освен да изкажем своя поклон, скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и - ако щете - народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята”, отбеляза още българският премиер.

"Присъствието на Борисов и Звиздич е за мен голяма и чест и гордост. Днес, 75 години по-късно, сме се събрали да отбележим паметта на хората, загубили живота си в едно страшно време, каза емоционално и премиерът на Македония Зоран Заев. „Омразата не е за нас. Приемането на различията, любовта към ближния, почитта към другите, поддръжката, сътрудничеството и приятелството са ценностите които са в нашите сърца и дела", обърна се към множеството македонският премиер.

Берта Романо - Николич, председател на еврейската

общност в Република Македония, пред "Труд":

Посещението е знаково

05-03

За нас, евреите в Македония бе особена чест, че на възпоменанията присъства и премиерът Бойко Борисов. Визитата му на този ден е знакова не само за нашите предци, но и за нас – техните наследници.

Посещението на министър-председателя на Република България е важно не само за членовете на еврейската общност в Република Македония, но и за гражданите на Република Македония.

Среща на върха

Лидерите обсъдиха

инфраструктурни проекти

Премиерите на България, Македония и Босна и Херцеговина Бойко Борисов, Зоран Заев и Денис Звиздич обсъдиха конкретни инфраструктурни проекти. В срещата участваха вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал и министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович. В разговорите беше подчертана изключителната важност на инфраструктурната свързаност на страните от региона, както и че изграждането на проектите ще допринесе за общото европейско икономическо развитие.

„Всеки един проект обслужва всяка една балканска, както и всяка европейска държава“, посочи българският премиер. Премиерът Зоран Заев благодари специално на българския министър-председател за присъствието

му на днешната възпоменателна церемония м Скопие,

както и за активната политика на българското правителство по приоритетната тема за приобщаването на страните от Западните Балкани. Премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич ще пристигне у нас на официална визита на 12 април по покана на премиера Бойко Борисов, стана ясно още.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа