Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Няма да бъдат намалявани болничните дни, които личните лекари могат да дават на пациентите.

Личният лекар ще дава 14 дни без прекъсване, както досега

Бизнесът иска глоби за нарушители

Ще бъдат разписани критерии за определяне на болничните дни след определени операции. Така ще бъде ясно при каква ситуация може да се ползва месец и кога по-малко. Това е една от окончателно разписаните мерки срещу злоупотребите с болнични, които бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според работодателските организации при лапароскопски операции у нас се дават 30 дни болнични, а в Германия само 3-4 дни.

Социалните партньори се разбраха да не бъдат намалявани дните, които личните лекари могат да дават на болния без прекъсване и те остават 14, както досега. Няма да се намалява и общият брой дни годишно, които ще дава джипито.

Но ще бъде дадена възможност за контрол на болния чрез повторна експертиза. Това обаче ще се прави не от лекар, назначен от фирмата, а от независимо медицинско лице. На тристранката обаче не стана ясно кой ще плаща на независимия лекар за допълнителния преглед - фирмата, работникът или НОИ.

Социалните партньори са съгласни работодателят да има достъп до болничния лист на служителя и да го получат веднага, след като личният лекар го пусне. От социалното министерство подкрепят идеята синдикатите и работодателите да участват в регионалните здравни съвети, но само когато се касае за техен работник.

Бизнесът обаче настоява работник, за когото се установи, че ползва болничен без да е болен, не само да връща обезщетението, но и да плаща глоба. Санкция да има и за лекаря, издал фалшив болничен, искат работодателите. Когато болният е в Гърция или на риба, той не изпълнява режима, определен от доктора, аргументира се председателят на АИКБ Васил Велев. При повторно нарушение на лекаря да му се отнемат лекарските права, предлагат още представители на бизнеса.

Друга идея предвижда при дълги болнични работникът да минава на контролен преглед при доверен лекар на работодателя. Идеята е този лекар да има право да прецени дали фирмата да обжалва болничния.

От синдикатите се обявиха категорично против тези предложения. Според тях се отправят тежки и безпочвени обвинения към работниците. При повторен преглед от лекар на фирмата няма да се получи адекватна експертиза, защото с всеки ден състоянието на болния се мени, опонираха от КТ Подкрепа.

Ако бъдат въведени строги рестрикции, се опасявам, че личните лекари ще спрат да дават болнични листове, коментира Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз.

 

Позиция на КНСБ:

Искат правила за доброволната карантина

Ананиев: Взимате отпуск заради коронавируса

Да бъдат разписани ясни правила да “доброволната карантина”, ако е необходимо и чрез законодателни промени, поискаха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Позицията им е по повод молбата на кризисния щаб за коронавируса, който призовава връщащите се от Италия да се подложат на “доброволна карантина” вкъщи в рамките на 14 дни, за да не заразят своите колеги и близки.

“Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена, се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение”, пишат синдикатите в своя позиция по темата.

Според тях призивът за “доброволна карантина” е неясен, тъй като няма нормативно уреден ред за “доброволна” изолация, по преценка на физическото лице. Това може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи.

КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

“Хората, които се връщат от държави, засегнати от коронавируса, трябва да останат 14 дни вкъщи. За целта те трябва да бъдат поставени под карантина и трябва да си пуснат платен или неплатен отпуск”. Това заяви междувременно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Става въпрос за хора, които нямат температура и симптоми. Другите се поемат от здравните служби и постъпват в болница, обясни министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес