Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Снимка: Архив

Под 30% е била избирателната активност на първия тур на президентските избори в Северна Македония към 15 ч. местно време, съобщава БНР.

Стево Пендаровски, кандидатът на управляващите Социалдемократически съюз и Демократичен съюз за интеграция, демонстрира сигурност, че ще се класира за балотажа на 5 май, и обвърза вота за кандидатурата си с европейската интеграция на страната:

"Очаквам убедително предимство, което на балотажа ще даде възможност на гражданите да подкрепят масово и окончателно пътя, който Република Северна Македония пое през последните две години - по-далеч от изолацията и по-близо до Европа, към която принадлежи".

Кандидатът на най-голямата опозиционна партия - ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска, допусна, че може да не премине през първия тур, но изключи възможността да гласува на балотажа за Пендаровски:

"Искам да докажа, че ние, жените, имаме специални качества, специален начин за справяне с проблемите. Очаквам да стигна до втория тур, но ако стане така, че не успея, ще гласувам за г-н Блерим Река заради неговата компетентност и гражданска ориентация".

Кандидатът Блерим Река е подкрепен от партиите "Алианс за албанците" и Движение "Беса". Според допитванията той няма шанс да спечели.

Към 13 часа местно време до урните са отишли 20,45% от избирателите, съобщи говорител на Държавната изборна комисия, като каза, че са пристигнали данни от 75% от избирателните секции. Вотът започна в 7 ч. и продължава до 19 ч. местно време.

Право на участие в изборите днес имат 1 милион 808 хиляди 131 души. Те могат да дадат своя глас в разкритите 3 хиляди 480 секции в цялата страна.

За да бъде избран победител на първи тур в него трябва да участват над 904 хиляди души от имащите право на глас. Проучвания показват, че 40% от имащите право на глас още не са решили дали да се включат в изборите, а 22% казват, че няма да гласуват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа