Слаба стрелба по глигани от ловците в Северозапада

Дружинките в областите Монтана, Видин и Враца повалиха 1995 диви свине

Двойно по-малко от предвидената за отстрел бройка диви прасета са паднали през този ловен сезон в Северозападна България. Ловците от областите Монтана, Враца и Видин са повалили от октомври миналата година до средата на този януари по-малко от 2000 животни, съобщиха от Регионалната дирекция по горите в Берковица.trofei_gligan_cherkaski201812

Според направеното през пролетта на 2018 г. преброяване на дивеча за отстрел в Северозапада са били планирани 4 225 диви свине. Заради опасността от африканска чума по свинете, която отдавна върлува в съседна Румъния, и призивите за намаляване на популацията на глиганите се очакваше дори покосената бройка да е по-голяма. Но след последните излети стана ясно, че в трите региона са ликвидирани едва 1995 диви прасета – 47 % от планираното. За сравнение през миналия сезон 2017/18 г. северозападните ловци отчетоха 2599 паднали прасета. Слабият отстрел най-вероятно е свързан с ранното узряване и прибиране на царевичните масиви в Дунавската равнина и оттеглянето на дивите прасета към балканските усои, които са пълни с жълъди. Затова резултатите в равнината са ниски, а ловците от Берковица, Говежда, Чипровци, Чупрене и Белоградчик са се представили по-добре, коментираха горски служители. Според други обаче причина за ниските цифри на отстреляни глигани е и африканската чума.

Заради сложните процедури по отчет, предаване на проби, анализи и загробване на отпадъци голяма част от дружинките са намалили отстрела, твърдят запознати. Това обаче не е повлияло на качеството на добитите трофеи, подчертаха експерти. Ловците от Северозапада са повалили дузина мощни глигани и са се окичили с 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл