Слаб интерес към местата за съдебни заседатели в Котел

На снимката: Документи за съдебни заседатели се приемат в сградата на общината, всеки работен ден до 16 декември

Общинският съвет в Котел реши да удължи за пореден път процедурата за определяне на съдебни заседатели за Районния съд с мандат от 2020 до 2024 година, съобщи председателят Христина Чолакова. Утвърденият за Котел брой на съдебните заседатели е 22 души, но до момента само 7 са проявили интерес.

Разходите, свързани с подготовка на изискваните документи при кандидатстването, и ниското заплащане са сред основните причини за слабия интерес, коментираха в града. За издаването на медицинските документи, включително и от психиатър, че лицето не страда от психични заболявания, трябва да се пропътуват над 100 км в двете посоки до областния център Сливен и обратно, както и да се платят необходимите такси. Възнаграженията не са твърд месечен хонорар, а се формират от броя на участията в съдебните заседания. На трето място, поетата отговорност е свързана с отсъствие от постоянната месторабота, с което не всички работодатели били съгласни. Интерес от малките населени места в общината пък почти напълно липсвал, тъй като не се изплащали командировъчни.

Новият срок за приемане на документи е удължен до 16 декември. Бъдещите съдебни заседатели трябва да бъдат утвърдени с решение на общинския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България