Славиша Йоканович - Абониран за успеха

През последните 10 години много треньори минаха транзитно през “Левски”. Голяма част от тях не бяха готови за подобна крачка в кариерата си, оказала се решаваща за бъдещето им. Но като много други случаи имаше и изключения. Едно от тях бе Славиша Йоканович. Сърбинът дойде в тима през 2013 г., а зад неговото привличане стоеше Наско Сираков. Но бившият национал на Югославия се задържа едва два месеца в София преди да бъде уволнен. В последствие 49-годишният специалист вкара “Уотфорд” във Висшата лига, класира “Макаби” (Тел Авив) в групите на Шампионската лига, а през тази кампания върна и “Фулъм” сред най-добрите в Англия...

Славиша Йоканович е част от може би най-талантливата футболна генерация на Югославия. През 1992 година националният отбор се класира за Евро '92, но поради политически причини така и не играе на големия форум в Швеция. Тяхното място на финалите е дадено на тима на Дания, станал впоследствие сензационно шампион.

А по това време в отбора на “плавите” се подвизават имена като Давор Шукер, Звонимир Бобан, Роберт Ярни, Предраг Миятович, Синиша Михайлович, Дарко Панчев, Роберт Просичечки, Драган Стойчкович. Сред тях е и Йоканович.

“Ние бяхме световни шампиони до 20 години в Чили – обяснява настоящият мениджър на “Фулъм”. - Ако бяхме останали единни и без този политически проблем, вярвам, че имахме всички качества да спечелим Евро '92. Това решение тогава ни пречупи.”

А като играч кариерата на дефанзивния полузащитник тръгва от родния “Нови Сад”, за да стигне чак до “Челси”. През по-голямата част обаче се подвизава в Испания, където играе за “Тенерифе”, “Овиедо” и “Депортиво”. Може да се похвали с хеттрик във вратата на “Барселона” на Христо Стоичков.

Далеч по-големи успехи обаче записва като треньор, каквато роля изпълнява от 2007 година насам.

Първите му крачки са повече от убедителни - дубъл с “Партизан” в Сърбия в два поредни сезона. Следва изненадващ ход, включващ еднопосочен самолетен билет към Тайланд. В Азия води местния “Муангтонг”. Договорът му е за една година, а за този период успява да донесе трета титла в историята на клуба. Така се стига до 2013 година, когато Йоканович идва на “Герена”, за да подпише с “Левски”. Сърбинът трябва да върне блясъка на “сините” след звучния провал на неговия предшественик Николай Митов. С българския специалист 26-кратните шампиони изпускат титлата в прословутия мач със “Славия” (1:1), губят и финала за купата на България с “Берое” след дузпи, а за капак през лятото отпадат от “Иртиш” в Лига Европа.

Но в София Йоканович не получава нужната подкрепа от ръководството и е уволнен след... телефонно обаждане от Тодор Батков.

“Разбира се, че бях разочарован – призна след време Йоканович по адрес на престоя му в “Левски”, включващ 11 мача за първенство. - Имахме друг план. И едва ли щях да дойда, ако знаех, че ще остана по-малко от три месеца. Сам нямаше да си тръгна от клуба, но това за съжаление не зависеше от мен”.

Но въпреки неуспешния престой в България, кариерата на Йока продължава да върви нагоре. Води за кратко “Еркулес” в Испания преди да се озове в Англия. През 2015 г. получава оферта от “Уотфорд” с предложение за краткосрочен договор. Само за няколко месеца Йоканович превръща отбора от средняк в претендент за Висшата лига. В края на кампанията “стършелите” завършват втори, печелейки директно класиране за елита на Англия. Успехът осигурява минимум 100 млн. приход на любимия отбор на Елтън Джон. Но изненадващо Йока не остава на “Викъридж Роуд”. Ексцентричният собственик на клуба Джино Поцо не предлага нужните условия на сърбина и той си тръгва. Следващата стъпка на вече бившия наставник на “Левски” е в посока Израел. През лятото амбициозният специалист е представен в “Макаби” (Тел Авив). Само два месеца по-късно тимът влиза в групите на Шампионската лига за пръв път от 11 години. В края на календарната година новият собственик на “Фулъм”, пакинстанският милардер Шахид Кан изпраща неустоимо предложение на Йоканович. Той не мисли много преди да поеме бившия отбор на Димитър Бербатов и Николай Бодуров, който по това време е на 18-та позиция в Чемпиъншип. За две години променя коренно облика на “котиджърс”, а за целта убеждава боса на клуба да направи солидни вложения в базата. Йока лично се заема със смяната на хранителния режим на играчите, за да подобри формата им. Така в крайна сметка през този сезон Йоканович постига поредния си голям успех, връщайки “Фулъм” във Висшата лига. Успех на стойност 170 млн. паунда. Не е зле за треньор, обявен за негоден у нас...

 

Влезе в историята на Англия

С успеха си начело на “Фулъм”, наставникът Славиша Йоканович влезе в историята на футбола в Англия. Сърбинът се превърна в първия мениджър, който не е от Великобритания или Ирландия, класирал два различни отбора за Висшата лига. Освен това под негово ръководство “котиджърс” спечели за пръв път в историята си плейофите в Чемпиъншип. Това стана след елеминиране на “Дарби” след 0:1 и 2:0 и успех с 1:0 над “Астън Вила” на финала на “Уембли”. Голът за милиони бе дело на Том Кеърни.

 

За него

Нестандартен е

Йоканович е голямо футболно име. Известна личност е в Сърбия още като футболист. Малко е нестандартен. През 2009-а помня, че си тръгна обиден от “Партизан”. Сбогува се трогателно чрез много хубаво писмо - с феновете, ръководството, футболистите. Благодари им, пожела им успехи, беше впечатляващо, културно. Но го направи със стил.

Драголюб Симонович, бивш треньор на “Литекс”

 

„Фулъм“ трябва да го задържи

Не е лесно да играеш по начина, по който иска Славиша Йоканович, защото Чемпиъншип е много тежко първенство. Но през последните две години “Фулъм” изповядва най-добрия футбол в шампионата. Това е благодарение на мениджъра. Надявам се, че ще остане начело на отбора, защото върши превъзходна работа. Това трябва да продължи и през следващата кампания.

Александър Митрович, нападател на “Нюкасъл”, играл под наем във “Фулъм”

 

С него тимът е смел

Йоканович направи фантастични неща в подобряването на играта на тези млади момчета (б.а от “Фулъм”), както и в изграждането на стил на отбора. В много моменти тимът е смел. По този начин “Фулъм” доказа, че не е вярно твърдението, че даден отбор трябва да играе по определен начин в Чемпиъншип, за да постигне целите си. Поздравления още веднъж за Йоканович.

Рой Ходжсън, бивш селекционер на Англия, работил и във “Фулъм”

 

Не се страхува да си казва мнението

Йоканович не се страхува да каже мнението си по всички въпроси. Наясно от какво има нужда първия отбор, за да подобри играта си. Коментираме с него какви играчи трябва да бъдат привличани. Понякога с него имаме различия, но това не ни пречи на отношенията. Пътят към успеха и в бизнеса, и в успеха не винаги е гладък, но сега имаме мениджър в лицето на Йоканович, който може да го постигне.

Шахид Хан, собственик на “Фулъм”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети