Славия победи Левски и грабна Купата на България

Отборът на Славия е новият носител на Купата на България. Това стана факт, след като във финала "белите" поднесоха голямата изненада, побеждавайки Левски с 4:2 след дузпи и така вдигнаха трофея за първи път от 1996 година насам, предаде БГНЕС. Пред близо 30 000 зрители на Националния стадион Васил Левски двата тима не успяха да си отбележат гол както в редовното време, така и в продълженията и срещата трябваше да бъде решена след изпълнения на дузпи. В герой за победителите се превърна бившият страж на Левски Георги Петков, който спаси ударите на Хали Тиам и Роман Прохазка.

Така най-старият столичен тим вдигна трофея за осми път в своята история (1952, 1963, 1964, 1966, 1975, 1980 и 1996 г), като интересното е, че последният им триумф в турнира дойде точно срещу Левски. От своя страна „сините“ загубиха трети пореден финал в надпреварата след 2013 и 2015 и продължават да са без трофей от 2009 година насам, когато вдигнаха за последно шампионската титла на страната. Играчите на Делио Роси, които преди срещата бяха сочени като абсолютен фаворит, започнаха много уверено срещата, подкрепяни мощно от многобройните им привърженици по трибуните. На трибуните бе и бразилската звезда и световен шампион със Селесао Ривалдо, който пристигна в София, за да подкрепи своя син Ривалдиньо, който обаче така и не се появи в игра за Левски.

Така още в 12-ата минута „сините“ можеха да открият резултата, след като получиха право да изпълнят 11-метров наказателен удар. Жорди Гомес опита да подава към свой съотборник в наказателното поле на Славия, но топката се удари в ръката на Владислав Узунов и главният арбитър Никола Попов не се поколеба да покаже бялата точка. С изпълнението се зае именно испанецът, чийто удар обаче бе отразен майсторски от капитана на „белите“ Георги Петков и резултатът остана непроменен.

Въпреки пропуска на Гомес, играчите на Левски продължиха да доминират над своя съперник като до края на първата част стигнаха до още няколко възможности да поведат. Първо в 17-ата минута грешникът Жорди Гомес центрира в наказателното поле на Славия, където Хали Тиам бе оставен непокрит и стреля опасно с глава, но ударът премина на сантиметра от левия страничен стълб. В 30-ата минута нова добра възможност се откри през символичните гости от Левски, след като Габриел Обертан със страхотно дълго подаване изведе на добра позиция Паулиньо. Бразилецът преодоля прекия си пазач в лицето на Славчо Шоколаров и впоследствие шутира към вратата, но и той не намери целта.

В заключителните минути на първото полувреме младите футболисти на Славия на свой ред успяха на няколко пъти да погледнат по-смело към Божидар Митрев. Първо в 36-ата минута Галин Иванова опита да обстрелва от далечна дистанция стража на „сините“, но Митрев спаси безпроблемно. В 43-ата минута дойде и най-спорната ситуация през първата част. Левият бранител на Славия Стефан Велев опита да напредне в наказателното поле на Левски, но след леко съприкосновение с Роман Прохазка се строполи на земята, търсейки дузпа. Този път обаче Никола Попов не отсъди такава, а вместо това показа жълт картон за симулация на защитника. Така в крайна сметка първото полувреме завърши без попадения – 0:0.

След паузата отборът на Делио Роси продължи да е по-активният на терена, въпреки че „сините“ трудно стигаха до чисти голови ситуации пред вратата на Георги Петков. Такава се откри пред Серджиу Буш в 78-ата минута, но румънският нападател, който бе изведен зад защитата на Славия, стреля високо над вратата. Последваха още две възможности за „сините“. Първо Габриел Обертан опита да изненада Петков с удар от близо 25 метра, но опитният страж изби. При последвалия корнер, минута по-късно, Хали Тиам отново бе изпуснат от защитата на „белите“, но ударът му с глава и този път мина покрай целта. Натискът на Левски ставаше все по-сериозен, а в 88-ата минута Георги Петков отново се оказа последна преграда пред нападатели на Левски, отразявайки нов изстрел на Габриел Обертан.

В крайна сметка и второто полувреме завърши без попадения и двубоят влезе в продължения. Там отново не паднаха голове и победителят в тазгодишното издание на турнира трябваше да бъде определен след дузпи. При изпълненията от бялата точка играчите на Славия бяха далеч по-прецизни и с 4:2 стигнаха до крайния успех. За „белите“ вкараха Иван Минчев, Милчо Ангелов, Стефан Велев и Георги Йомов, а пропусна единствено Ивайло Димитров. За Левски точни бяха Филипе Нашименто и Антонио Вутов, а ударите на Хали Тиам и Роман Прохазка бяха отразени от Георги Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ