"Слави Шкаров" получи младият режисьор Веселин Петров за "Хляб в джоба" на сливенския театър

Режисьорът Веселин Петров

Наградата на Националния конкурс „Слави Шкаров“ за млад театрален режисьор спечели Веселин Петров, за спектакъла „Хляб в джоба“ от Матей Вишниек на Сливенския драматичен театър, съобщиха от театъра в Града под Сините камъни. Конкурсът се организира от Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“, Младежкия театър „Николай Бинев“ и Сдружение „Артеа“ , с подкрепата на Министерството на културата и община Русе.

Във второто издание на Националния конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“, измежду 30 спектакъла, за участие бяха селекционирани четири. Журито с председател театроведът Богдана Костуркова отличи между тях два – „Хляб в джоба“ на Веселин Петров в Сливенския театър, като носител на голямата награда за млад режисьор, и „Три сватби и едно възкресение“ по Карло Голдони – с диплом-отличие за работата на младия режисьор Ивайло Ненов от Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе. Младият режисьор Веселин Петров получава договор за постановка на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Председателят на журито Богдана Костуркова честити наградата на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, на чиято сцена Веселин Петров постави „Хляб в джоба“. Тя открои като новаторски избора на сложната пиеса на абсурдиста Вишниек, последовател на Бекет и Йонеско и начина, по който тя е пресъздадена сценично. „Видяхме едно интелигентно представление, с много добре разказана история – с уважение към автора, силно режисьорско присъствие, силен екип и впечатляващ финал, което спечели всички ни. Това е история, разказана с театрални средства и собствен почерк на младия режисьор, в който личи отличното му умение да работи с актьорите“, каза Костуркова.

Веселин Петров е асистент по актьорско майсторство на проф. Атанас Атанасов от НАТФИЗ, специализира режисура при проф. Пламен Марков. Артистите Кирил Недков, Боян Петров и Йордан Върбанов са тазгодишни абсолвенти от класа на проф. Атанас Атанасов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура