Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив от НФСБ и ВМРО: Сменям модела на управление в Пловдив

Няма лява и дясна политика в управлението на един град. Хората избират този, който ще върши работа, категоричен е кандидатът на НФСБ и ВМРО и кмет на града в мандат 2007-2011

- Защо влязохте в битката за кмет на Пловдив?

- Пловдив в момента се намира на кръстопът - дали да продължи да се развива по сегашния модел на управление - моделът „Тотев“, или да променим нещата. Аз съм убеден, че промяна в Пловдив трябва да има и че на модела „Тотев“ трябва да се сложи край. Не мога да остана безучастен наблюдател на това, което се случва в града ми. Затова се кандидатирам.

- Кажете какво конкретно ще направите за решаването на проблемите на града, ако бъдете избран за кмет?

- Бил съм кмет и много добре осъзнавам отговорността, която поемам. Затова съм подготвил отговорна управленска програма. И тя е създадена не от партийни кадри, а от гражданите и от доказани експерти в различните направления.

Работата през първата година е по дневния ред, посочен от пловдивчани и свързана с изчистване на проблемите. Затова влизаме в кварталите - сериозно внимание върху вътрешнокварталните улици, тротоари, осветление, зелени площи.

След първата година, когато вече ще имаме сериозен акумулиран ресурс, започваме да надграждаме. 13 млрд. евро са договорени за България в новия програмен период. И аз няма да допусна Пловдив да пропусне възможността да изгуби и 1 евро.

Но най-важното, което е преди всичко останало е връщането на пловдивчани отново в управлението на града, както беше в моя мандат. Възстановяваме Гражданските съвети по райони и квартали, те работеха изключително активно и държаха администрацията в непрекъсната връзка с хората. От там идваха и голяма част от решенията на проблемите и добрите идеи за развитието на града. Участието на пловдивчани във вземането на решенията за Пловдив е част от моето виждане за добро управление. Така че, това е с предимство.

- Възможно ли е Пловдив да има затруднения с финансирането на ключови проекти, ако кметът не е от управляващата партия?

- Това е несериозно. Но, за съжаление, това беше една от мантрите на досегашния кмет. Най голямата измама, която се тиражира през последните години е, че за Пловдив ще има пари, само ако кметът е от управляващата ГЕРБ. Веднага давам конкретни цифри. В моя мандат от държавата получих 52 млн. лв. и допълнително 17 млн. лв. целево за разширяването на пистата на летище Пловдив. За да могат днес там да кацат е най-тежките самолети. След мен, Иван Тотев получи 56 млн. лв. през първия си мандат и 50 млн. лв. през втория. Е, къде виждате разликата във финансирането за Пловдив?

Ние вече го казахме. Казаха го и Валери Симеонов, и вицепремиерът Красимир Каракачанов - Пловдив е важен град за правителството и средства за него, независимо кой е кметът на Пловдив, - ще има.

- Какви са основните проблеми на Пловдив?

- Аз съм откровен пред пловдивчани и вече казах: През първата година трябва да се стабилизира финансовото състояние на общината. Разбирам за сериозен дефицит от над 65 млн. лв. През това време ще трябва да се решат най-неотложните проблеми. Защото търпението на хората е изчерпано. Обществото ни има очаквания за неща, които не се случиха. След първата година, когато има вече акумулиран финансов ресурс, започваме реализацията на стратегическите инфраструктурни обекти, които бяха отложени от сегашното управление. Само ще подчертая, че аз като кмет оставих 30 млн. лв. свежи пари в хазната и спечелени проекти за над 200 млн. лв. Сега, освен, сериозния дефицит в хазната, сме свидетели и на това, че липсват сериозни европейски средства за Пловдив. И тук ще кажа: Не знам защо са пропуснати, но ние можем веднага в този програмен период да привлечем средства за Пловдив в размер на 20 млн. лв. - за възрастните хора, 10 млн. лв. - за възрастните хора, 9 млн. лв. за чиста околна среда. Имам подготвен екип, който може да започне веднага работа.

- В програмата си казвате, че целта ви е пловдивчани да вземат по-високи заплати. Как ще го постигнете?

Веднага ще възстановя Консултативния експертен съвет към кмета, в който преди участваха представителите на всички професионални гилдии в Пловдив и аз съм се консултирал с тях по всеки един важен за града проблем или ремонт. Ще припомня също, че всяка една по-голяма обществена поръчка предварително пращахме за проверка и становище в прокуратурата, за да бъде всичко максимално прозрачно. Тези добри практики аз ще въведа отново в работата на общината, защото те пряко касаят и развитието на бизнеса. Общината може да стимулира повишаването на доходите на пловдивчани, като насочи вниманието си към проблемите на бизнеса. А той иска три основни неща - светкавично административно обслужване, ясни и прозрачни обществени поръчки и да не бъде подлаган на политически рекет от партийните централи. В моя мандат като кмет, аз съм спазвал тези правила и сме имали успешни взаимоотношения с пловдивския бизнес. Подчертавам, че тогава общината работеше с повече от 140 различни фирми, а не както сега - с 4-5 богоизбрани, които печелят всички големи обществени поръчки. Аз съм категоричен, че тази практика трябва да се прекрати и общината да заработи изцяло на светло, прозрачно и в синхрон с гражданите и професионалните гилдии. Това лесно може отново да се случи, както беше в моя мандат.

- Казвате, че сте „социалният кмет“. С какво ще аргументирате това твърдение?

- С факти. Във времето на моя мандат Пловдив беше обявен от синдикатите за най-социалния град. Заради най-ниските данъци, които имахме от областните градове. Заради факта, че 82 000 души пътуваха с преференциални цени в градския транспорт. Заради безплатните детски ясли. Заради това, че построихме 6 нови детски градини и една нова ясла.

- Има ли противоречие, както твърди сегашният кмет, че на национално ниво сте десни, а на местно леви и защо за толкова години не намерихте общ език с ГЕРБ на местно ниво?

- Няма лява и дясна политика в управлението на един град. С ГЕРБ на национално ниво имаме подписано коалиционно споразумение за управление с ясни параметри. И дотук. В Пловдив става дума за управлението и развитието на града. За това пловдивчани да живеят по-добре. За това кметът да върши работа. Не за това каква политика трябва да се провежда - лява или дясна. Веднага давам пример: В мандата ми на кмет пловдивчани плащаха най-ниските данъци. Това е дясна икономическа политика. Да не говорим, че високите данъци хазна не пълнят. При мен имаше 92% събираемост. Сега, когато достигнахме абсурда в Пловдив да плащаме по-високи данъци от софийските - събираемостта е едва 56%.

Всъщност точно искането на ГЕРБ да вдигна данъците, още в първата година на мандата ми, беше причината за разделянето ни. Не позволих пловдивчани да понасят такава финансова тежест. Няма да го позволя и сега, ако ми гласуват доверието си отново.

- Какво ще кажете на пловдивчани в последната седмица преди вота?

- Да излязат и да гласуват! Важно е - за да сменим модела. И за да има бъдеще Пловдив.

Нашият гост

Славчо Атанасов е роден на 14 февруари 1968 г. Завършва Висшето военно артилерийско училище в Шумен, а след това и “Право” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. През 2003-2007 г. управлява най-младия район на Пловдив - “Тракия”, а през 2007 г. е избран за кмет на Пловдив. Депутат е в 43-тото и в 44-тото Народно събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика