Славчо Атанасов: Наредбата за платените паркоместа пред блока е незаконна и несправедлива към пловдивчани

Обединените патриоти под тепетата внасят в Административния съд въпросната общинска наредба

„ Наредбата за платените паркоместа пред жилищните блокове е незаконосъобразна, а самата процедура е непрозрачна  и несправедлива към пловдивчани. Според нас гражданите трябва да бъдат равнопоставени, а в този случай не е така“, заяви депутатът от Обединени патриоти Славчо Атанасов на специална пресконференция в Пловдив. Бившият кмет на града под тепетата обяви, че със съмишлениците и съпартийците си вкарват в Административния съд общинската наредба за платени паркоместа пред жилищните блокове. Промените в Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място- общинска собственост бяха приети на 28 септември от Общинския съвет.

Славчо Атанасов и общинските съветници Слави Георгиев и Костадин Гаров бяха категорични, че те са за това проблемът с паркирането в града да се решава, но не по този начин. „Напротив, това решение ще доведе до хаос и междусъседски войни”, декларираха от Обединени патриоти. „Според сегашната процедура издава кметът заповед – обявление за процедура по реда на закона няма, не се знае кога се обявява, какво се обявява, лепят се пред входа някакви съобщения, кой видял, видял. Събуждаш се един ден и виждаш, че местата са разпределени, раздадени и платени – ти къде паркираш колата си“, зададе риторичен въпрос Славчо Атанасов в подкрепа на твърдението си, че процедурата е непрозрачна и без ясни правила. Костадин Гаров добави, че от подобен „ред“ проблемът ще се разрасне, давайки пример, че в един жилищен блок в „Тракия“ при 130 апартамента били раздадени 10 платени паркоместа неясно по какъв критерий и дори вече били сложени скоби. „Останалите къде отиват”, попита общинският съветник.  При патриотите има вече входирана жалба от Енчо Василев, живеещ в блок 8 в жк „Тракия“.

Според Славчо Атанасов и Костадин Гаров основният проблем не е местодомуването, а спирането и престоят в Пловдив. Председателят на групата съветници Слави Георгиев даде пример с изградените нови жилищни комплекси  „Оазис“, вдигнати без необходимото според закона изискване за паркомясто на жилище. „Тук не се мисли за решаване на проблема, а за събиране на приходи, категоричен бе Слави Георгиев. По думите му за платено паркиране може да се мисли едва когато има изградени поне 60 на сто паркинги в града. Трябва да се даде възможността и тогава да се определя реда, каза Слави Георгиев. "Наредбата е незаконосъобразна и противоречи на Закона за общинска собственост, според който ползването на общински имот е задължително да се предоставя след провеждане на публичен търг или конкурс.

Наредбата отменя разпоредба, приета на 17 май 2016 г. в ОбС-Пловдив , според която при повече от двама кандидати за едно паркомясто ще се прилагат процедури, уредени в закона като публичен търг . Сега ще се прилага нова процедура, която не фигурира в законите. Според нея кметът издава заповед и назначава комисия, която ще определя ползвателите на паркоместата. А останалите участници нямат право да обжалват, обясни адвокат Атанас Петров. Той откри и противоречие- от една страна наредбата има задължителен характер за всички физически и юридически лица, които ползват паркоместа, от друга страна се отказва на юридически лица да участват в процедура за паркомясто. „ Такава такса за ползване на паркомясто няма в закона и ОбС няма право да я въвежда. Каква услуга ще извършва общината всеки месец, за да ми прибира 20 лева за паркомясто- ще ми мие колата ли, ще ми мете паркомястото ли“, попита юристът. „Пловдив има проблеми с паркирането и те трябва да се решават.

Но това може да стане с изграждане на нови паркоместа и паркинги, а не с разчертаване по неясен принцип на сегашните. Средства за това могат да се намерят при положение, че Пловдив плаща един от най-скъпия данък МПС и в хазната годишно се акумулират близо 15 млн. лв.”, коментира Славчо Атанасов, който към  тези средства добави и солидните приходи от „синя зона“, с които от екипа на наследника му Иван Тотев не спират да се хвалят.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони