Славчо Велков за нападението в Лондон: Жесток акт, свързан със загубите на ИДИЛ в Сирия

До часове „Ислямска държава” ще поеме отговорността и ще обяви извършителите за свои бойци и мъченици. Най-важното е, че пак сме свидетели на ликвидиране на последствията от терористичен акт, а не на предотвратяването му. Това коментира пред БТВ експертът по сигурност Славчо Велков по повод нападението с микробус в Лондон.

Той определи нападението като координиран и част от т.нар градски тероризъм. „Говорим за жесток акт и го свързвам със случилото се косвено в Сирия – вчера „Ислямска държава” понесе тежки загуби. Говори се за 1200 души загинали. Не изключвам и това да е акт на отмъщение”, посочи той.

Тази цикличност на нападенията в Европа се скъсява на по-малко от 4-5 месеца. Обикновено действията се активират лятото, защото има струпване на хора, коментира още експертът. Самите обекти не са онези, които правителството определи като стратегически, а мястото където могат да свършат работа – оживените места.

По думите му този път технологията на атаката е интересна - веднъж тези хора веднъж използват буса, след това са подготвени с ножове.

Посланието е като в Манчестър, коментира Велков, – може да имате всичко, да правите каквито искате мерки, но докато ни удряте и ние ще ви удряме

Ако искаме да реагираме на такава заплаха трябва да знаем, че ключовата дума е превенция, а контролът върху тези огромни контингенти трябва да е ефективен с идването им в страната, категоричен е той.

Журналистът Мажд Алгафари заяви, че поканата на Ангела Меркел към бежанците е била голяма грешка и тепърва ще берем плодовете й.

По думите му атаки ще има тепърва, защото мюсюлманите е важния за тях месец Рамадан. В този месец, ако мюсюлманин извърши нещо в благото на религията и Аллах той е по-почитан в Рая, каза Алгафари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа