Славчо Велков: Нападението в истанбулския клуб е необичаен терористичен акт

Нападението в истанбулския клуб „Рейна” е необичаен терористичен акт, коментира пред БТВ експертът по сигурността Славчо Велков. Според него разследването може да доведе до изненадващи резултати.

„Атентаторът или негови съучастници може да са съпричастни към държавата Турция – или да са турски граждани, или да имат нещо общо с нея”, смята той.

„Турските власти разрешиха на медиите, вкл. и на държавната телевизия, да показва снимки, селфита, видеа, и пр., което не кореспондира на похватите на турските власти. Второ – беше установен кой е този човек. И трето, чухме – а в това няма логика, че той се готви да отиде в Европа през България. Ако има киргизки паспорт и е терорист, обучен от „Ислямска държава”, той няма да тръгне към Европа по най-трудния маршрут, а би се върнал при своите хора”, коментира Велков.

„Този човек е хладнокръвен, борави добре с оръжие. „Ислямска държава” пое отговорност, но не каза, че това е техният герой еди–кой си, защото най-вероятно той не се е върнал”, смята Велков.

В Истанбул не можеш да изчезнеш така без логистика, подчерта експертът.

На въпрос какъв би бил мотивът на това нападение, Велков отговоря, че това е ислямистки акт, който е насочен към хора и обекти, изразяващи светското – „Рейна” е светски клуб, в който се събират богати хора – местни и от Европа.

Това е поредният акт, който значително променя средата за сигурност в района. Преди три месеца лидерът на ИД каза, че ще залее Турция с терористични актове, припомни той.

Ситуацията в Турция се отразява и на България – с несигурност. Никой няма интерес да има несигурен съсед, посочи Велков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България