Славчо Велков: Светът не е бил в такова състояние от Карибската криза

Не бих казал, че Северна Корея ще доведе света до ръба на трета световна война, коментира депутатът от БСП и експерт по сигурността Славчо Велков пред БТВ. Той се позова на своя анализ и на „онова, което знаем от специалистите“.

„Ким Чен-ун не е такъв глупак, за какъвто го смятат много хора. Според мен изключително хитро и умно изиграва картите си и неговата цел е добиване на статут на ядрена сила, макар и непризната“, посочи Велков.

„Такива лидери са непредвидими, но той няма да последва нито Муамар Кадафи, нито Саддам Хюсеин, и ще си изиграе картите докрай. Няма да има трета световна война, защото последиците може да бъдат унищожителни не само за Корейсия полуостров, а и за света. Но така или иначе напрежението нарасна и светът не е бил в такова състояние от Карибската криза“, каза Велков.

За 9 септември Велков посочи, че за някои това е празник, за други не е. „Според мен това не може и не бива да бъде дата, която да дава основания за език на омразата, по-скоро би трябвало да се отива към езика на помирението. Ако погледнем малко по-назад, ще видим, че България е една от малкото държави в Европа по това време, която е плащала официално пари за рязане на глави, а някои са се снимали с тях. Така че едното следва другото – това е спиралата на насилието“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България