Славчо Велков: Системата за сигурност на европредседателството не е на ниво

По мое лично убеждение, системата за сигурност на европейското председателство, не само на НДК, не е отговаря на съвременните предизвикателства и заплахи, особено в киберзащитата и опазването на информационната сигурност, както и в антитерористичната дейност. Това заяви експертът по сигурност Славчо Велков по БТВ. Велков уточни, че няколко пъти му е вменявана вина, че е в конфликт на интереси, тъй като синът му е председател на борда на директорите на НДК.

Той обърна внимание, че въпреки наближаващото председателство, още не са поставени антитерористичните прегради по периметъра, където ще бъдат всички заседания.

„Не виждам и промени в мерките в хотелите, където ще бъдат настанени вип гостите”, категоричен е той.

„Не е направено почти нищо за киберсигурността. Аз не зная как ще бъде контролирано излизането на участниците от НДК, прибирането им по хотелите, как ще бъдат пазени техните компютри, електронни носители и няма ли да се източва безконтролно информация от тях”, коментира още Велков.

„Аз съм виждал как пожарникари със струя мият човешки вътрешности и аз лично не искам, заради безхаберието на някой, да ходя да разпознавам тялото на сина си”, категоричен е Велков.

По повод доклада на Бойко Рашков за използването на специалните разузнавателни средства, който предизвика остри реакции в обществото и сред депутатите в Народното събрание, Велков заяви, че той вярва на изнесените от Рашков данни.

Велков е и част от комисията за СРС-та в НС.

Той коментира още, че ще предложи на групата да бъде привикан премиерът Бойко Борисов, който да отговаря на въпроси за СРС-тата, тъй като той е принципал на службите, които отговарят за прилагането им.

„Би трябвало той да знае какво правят те и ако не знае – да разберем докрай какво се случва в държавата”, допълни още Велков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България