Слагат лимит от 70 000 лв. за проектиране, за да избегнат обжалвания

Представители на гилдията да участват в изготвяне на заданията за проектиране, предлагат архитектите

70 на сто от работата за местните власти не се плаща и отива в коша, обясняват от бранша

Искат да запазват авторските права за работата си

Общините често слагат лимит от 70 000 лева за проектиране, за да могат да избягнат обявяването на обществени поръчки и конкурсите. По този начин си спестяват обжалванията, защото според закона подобни преки договаряния и изпълнения чрез поканени подбрани фирми не могат да бъдат обжалвани. Това обяви зам.-председателят на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Петкана Бакалова на кръгла маса по проблемите на сектора.

Друг порок на Закона за обществените поръчки според представители на гилдията е фактът, че при избора на изпълнител за проектиране често се иска „есе“ като обосновка за това как ще бъде свършена работата. Ние сме хора на инженерните науки, а не литератори, затова е безумно в крайната оценка тежест да има това кой е написал с по-красноречиви слова как ще си свърши работата, обясни арх. Бакалова.

Според бранша голяма част от проблемите в крайната реализация на проектите се дължи на лоши задания. Затова те предлагат в изготвянето им да участват задължително представители на бранша, вместо както е в момента основно финансисти и юристи без практически опит. В част от европейските страни този проблем е решен като дори се прави конкурс за изготвяне на заданията, обясниха представители на бранша. И дадоха за пример факта, че обичайно едно задание е около 400 страници, докато у нас рядко надвишава 20 страници, дори за значими обекти.

Друга практика, която според Камарата на архитектите трябва да бъде прекратена, е тази общините да поръчват проекти без да ги плащат с обещанието, че ако те спечелят еврофинансиране ще се издължат на авторите им. По подобен начин най-често работят малките селски общини, които кандидатстват за финансиране по Програмата за селските райони, но нямат нужния бюджет, за да си платят предварително проектирането.

В резултат се финансират едва около 30 на сто от изработените проекти, а останалите отиват в коша заедно с усилията на архитекти, проектанти, инженери, местни власти и администрация, обясни арх. Бакалова. Тя предложи да се изработи вариант за евтино кредитиране на изготвянето на проекти, за да могат местните власти да се справят с трудностите.

При обявяване на поръчи за проектиране трябва предварително да е ясен и бюджетът на обектът, който ще се строи, за да могат архитектите да се съобразят с изискванията, а не впоследствие да се орязват важни елементи заради липсата на достатъчно финансиране, обявиха от гилдията.

Архитектите настояват още да запазват авторските права на изготвените от тях проекти и при бъдещи преустройства на сгради или градски центрове да имат решаваща дума за реконструкциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес