Слагат табели с историята на уникалните стари къщи край морето

Заплахата за културно-архитектурното наследство на Варна е реална. Понякога вървим след събитията, в случая след багерите, би тревога на пресконференция кметът на морската столица Иван Портних.

Близо 800 са сградите -паметници на културата в актуалния списък на общината, по които трябва да се произнесе Националният институт за недвижимо културно наследство/НИНКН/. Но 9 от уникалните къщи вече ги няма. НИНКН действа изключително тромаво , посочи арх.Николай Славов от Консултативния съвет за защита на недвижимото културно наследство, създаден към кмета на града. През 1987 г. служители на Института дошли само за 2 дни във Варна и свалили защитата на 74 паметници на културата.Запитани сега колко време ще им е нужно за да се произнесат по всичките около 800 обекта, от там отговорили -20 години, каза арх.Славов.

Варненските експерти от съвета искат "код червен" в защита на архитектурното наследство и ще пратят декларация до МК и до НИНКН, за да се действа бързо и с целия потенциал. Община Варна ще постави информационни табели на всички уникални къщи и сгради с описание на историята на създаването им, за автора на проекта и др., посочи кметът Иван Портних. Той припомни за издадената от него забранителна заповед за събаряне на паметниците от общинския списък, но тя има временно действие, защото при обжалване пада в съда. Кметът е издал 101 указания за укрепване и реставриране на сградите-паметници на културата и 31 предписания към техните собственици.

Внесено е предложение в ОбС за създаване на специално звено за регионална политика по проблема с архитектурните паметници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини