Слагат таван на заемите според размера на дохода

Може да затегнат правилата за обезпечение

ЕЦБ приветства промяната

БНБ ще може да въвежда изисквания за съотношението между размера на заема и годишния доход на кредитополучателя. На практика това означава, че според официалния годишен доход може да се сложи таван на отпускания от банката кредит. БНБ ще може да въвежда и изисквания са съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението.

Европейската централна банка приветства създаването на законодателна рамка, която дава възможност БНБ да използва в надзорните си функции мерки, базирани на изисквания за кредитополучателя. Това се посочва в писмо на председателя на ЕЦБ Марио Драги до министъра на финансите Владислав Горанов. В писмото ЕЦБ подкрепя законодателните промени, които са подготвени от държавата във връзка с кандидатурата ни за влизане в Банковия съюз и „чакалнята за еврото“.

ЕЦБ отбелязва като положително обстоятелството, че БНБ ще може да задейства всички или част от горепосочените инструменти, като така ще може да реагира гъвкаво и пропорционално на потенциалните рискове за финансовата стабилност, пише в писмото. Одобрените от ЕЦБ законодателните предложения вече са внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и второ четене на промените в Закона за БНБ. Част от предложенията предвиждат, че поне един от членовете на ръководния орган на дадена кредитна институция трябва да е независим. А за значимите банки и кредитните институции, чиито акции са допуснати до търговия на борсата, независимите членове трябва да са поне една трета от общия брой членове на ръководния орган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси