Слагат 250 гривни на осъдени и арестанти

Очаква се системата за електронно наблюдение да заработи до края на есента

Договор за доставка на 250 гривни за електронно проследяване бе подписан вчера от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията”. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Обществената поръчка е за 1,4 млн. лв. с ДДС , като сумата е по европейската оперативна програма „Добро управление”. Парите отиват за изграждането на цялостна система за електронен мониторинг, включваща хардуер и софтуер, инсталиране, консумативи, гаранционна поддръжка за 5 години и дори обучение на персонала от системата на затворите, който ще работи по проследяването.

Гривните ще се слагат на лица, които са под домашен арест, предсрочно освободени от затвора, както и на осъдени, които работят на обекти и лежат в места за наказания от "открит тип".

Срокът за пускане е 9 месеца и се очаква системата за електронно наблюдение да заработи до края на есента.

Идеята за въвеждането на гривните за следене на арестанти е осъдени е на повече от 10 години. Тя ставаше актуална всеки път след поредния случай на бегълци от правосъдието – Братя Галеви, двойният убиец от дискотека „Соло”, екзекуторите на студента Стоян Балтов и много други. Обществена поръчка бе обявена още през 2016 г., но бе спряна и обявена отново през юни миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право