Слагат 4 електрически мотора на Bentley

Концептуалният модел EXP 100 GT предлага големи размери, рециклирани материали и шеметно ускорение

Четири електрически двигателя, 1500 Нм въртящ момент, ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди – това ще предлага Bentley най-късно след 16 години. Концептуалният модел Exp 100 GT показва как ще изглеждат серийните автомобили на марката през 2035 г. – големи, помпозни, електрически, но все още не автономни.

Концептът Bentley Exp 100 GT е „подаръкът“, който си направи престижната британска компания по случай 100-годишния си юбилей. Внушителното купе с плавно преливащи линии и отварящи се нагоре врати бе представено само няколко дни, преди персоналът от 4200 служители и техните семейства да се съберат на фирменото парти за рождения ден в град Крю. Дизайнът на двувратия автомобил е едновременно футуристичен и класически с ретро елементи в стила на Bentley като кръглите фарове и решетката във форма на обърнат трапец.

В кабината преобладава благородна дървесина, но за нейната изработка не е отсечено нито едно дърво. Всички използвани в автомобила естествени материали са органични или рециклирани. Те са добити, без да се ощетява природата. Дървените фурнири например са получени от събрани в горите мъртви гниещи дънери, впоследствие обработени с мед. Каросерията е излята от алуминий, а боята е приготвена от пигменти, извлечени от оризови люспи. Тапицерията е направена от памук и от подобен на кожа текстил, изработен от отпадъци при производството на вино. Подобни материали и технологии явно ще навлязат в автомобилното производство в близките години, за да се щадят естествените животински и растителни ресурси.

С дължината си от 5,80 м и широчина от 2,50 м концептуалният модел на Bentley трудно ще се побере в съвременните паркоместа. Габаритите на автомобилите в бъдещето ще растат също както и мощността им. В случая колелата се задвижват от четири електрически двигателя, които заедно осигуряват максимален въртящ момент 1500 Нм. За сравнение – въртящият момент на последния модел Bugatti Chiron с 16-цилиндров бензинов мотор 8000 кубика с 4 турбини е 1600 Нм. Електрическият пакет на Bentley му отстъпва само със 100 Нм, но той няма нужда от вдигане на обороти. На хартия ускорението от 0 до 100 км/ч на британската електрическа машина от бъдещето отнема 2,5 секунди, а максималната скорост достига 300 км/ч.

Новото поколение батерии трябва да осигурят пробег от 700 км с едно зареждане и да са достатъчно леки, за да може теглото на автомобила да не превишава 1900 кг. Зарядният процес също ще се извършва бързо – само за 15 минути батерията трябва да се пълни на 80% от капацитета си.

До развитието на изцяло електрически автомобил, Bentley ще акцентира върху хибридите. До 2023 г. всеки модел на марката ще се предлага в хибриден вариант, като началото се поставя с Bentayga. Първият SUV в историята на компанията в момента е и нейният бестселър и допринесе годишните продажби да достигнат 10 000 коли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили