Следим свободните паркоместа от телефона

Смарт паркирането и други технологии бяха представени при откриването на технологична лаборатория на “Виваком” в София.

Датчик показва пълна ли е кофата за смет пред блока

Приложение за умно паркиране, разработено от телекома “Виваком”, позволява да следим от телефона си къде има свободни места.

Чрез монтирани в асфалта датчици данните се регистрират в реално време. При надхвърляне на свободното или платеното време за паркиране пък се включва аларма на телефона. Такъв пилотен проект вече работи в част от “синята зона” в Бургас.

Смарт паркирането и други технологии бяха представени при откриването на технологична лаборатория на “Виваком” в София.

Сред представените услуги бяха - видеонаблюдение, измерване на качеството на въздуха, дистанционно отчитане на потреблението на електричество и вода, умно сметосъбиране и технологии за умно селско стопанство. Те са базирани на LoRa мрежата на телекома.

Интелигентното събиране на отпадъците включва непрекъснато наблюдение на контейнерите и датчик, който показва пълна ли е кофата за смет. Той може да показва и какви отпадъци има в кофата, както и да сигнализира на фирмата да я извози при 100% запълненост. “Виваком” представи и нова технология за мониторинг на качеството на въздуха, която показва нивото на въглероден окис и на фини прахови частици.

“Следващата стъпка, която коренно ще промени начина ни на живот, е 5G. Ние сме готови за нея – технологията е налична”, каза главният технически директор на телекома Радослав Златков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии