Следобед съдът решава за мерките на машинистите, карали влака от Хитрино

Окръжен съд – Шумен ще разгледа в две съдебни заседания мерките за неотклонение на двамата машинисти, управлявали фаталния влак, който дерайлира в Хитрино, а една от цистерните експлодира и причини огромни щети.

Прокуратурата иска Димитър Михнев и на Радослав Петков да останат в ареста, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна.

Михнев и Петков са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство затова, че на 10 декември тази година, при управляване на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на повече от едно лице и телесна повреда на други лица.(чл.343, ал.4, вр.ал.3, вр.ал.1). наказанието, което законът предвижда за това престъпление в особено тежки случаи е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

Според прокуратурата композицията с газови цистерни се е движела с превишена скорост , когато навлязла в населеното място, което вероятно е причинило или е било част от причините за случилото се.

От съда припомнят, че при инцидента в Хитрино на 10 декември загинаха 7 души, а 29 са ранените. Повече от 50 къщи и сгради в селото бяха частично или напълно разрушени.

Първото заседание е насрочено в 15.00 часа, а второто за 16.00 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България