След големите сензации в Лига Европа - „Вардар“ и още 7 дебютират

Куп сензации белязаха плейофната фаза на Лига Европа в опит да засенчат поне малко блясъка на Шампионската лига. Финалистът от предното издание „Аякс“ за пръв път през настоящия век остана без мачове в евротурнирите през есента, след като отпадна изненадващо от „Розенеборг“. Холандският гранд записа загуба и във втория мач. След 0:1 в Амстердам тимът на Марсел Кейзер падна и в Норвегия – 2:3.

Голямата драма обаче бе в Истанбул. Там „Вардар“ изживя своята вълшебна нощ в Европа, след като елиминира „Фенербахче“. По този начин тимът от Скопие стана първият македонски клуб, класирал се за груповата фаза на евротурнир. „Жълто-червените“ удариха Робин ван Перси и компания като гост с 2:1 и с общ резултат 4:1 се оказаха краен победител от плейофния сблъсък.

След най-големия успех в историята на клуба стотици фенове посрещнаха героите на летище „Александър Велики“ в 2:30 часа след полунощ. В основата на сензационното представяне на тима е местният специалист Чедомир Яневски. Ас на „Вардар“ е Жоан Фелипе, бивш играч на ЦСКА

„Благодарим за подкрепата и това, което направихте при пристигането ни – се казва в съобщението на клуба към привържениците. - Ще се видим в груповата фаза на Лига Европа. Радвайте се на успеха и плачете за Европа.“

Дебют в групите на втория по сила клубен турнир на Стария континент ще запишат други 7 отбора. Това са „Аталанта“, „Хофенхайм“, „Йостерсунд“, „Кьолн“, „Лугано“, „Витес“ и „Злин“.

По пътя към тази фаза бомба хвърлиха още албанският „Шкендербеу“, елиминирал „Динамо“ (Загреб). Бившият отбор на Венцислав Христов измъкна 0:0 у дома и благодарение на гола на чужд терен при равенството 1:1 „отряза главата“ на хърватите, водени доскоро от Ивайло Петев.

Със същия успех може да се похвали и молдовският „Шериф“, изхвърлил от надпреварата „Легия“ (Варшава).

Груповата фаза ще мине без български футболисти, изключвайки тези на „Лудогорец“, след като Божидар Краев и неговият „Мидтиланд“ не успяха да се справят с кипърското препятствие „Аполон“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят