След дълги прения се реши: По една заплата за всяко бебе на грамотни родители в Сливен

Родителите и осиновителите ще получават от общината в Сливен еднократна помощ в рамките на една минимална работна заплата за всяко живородено или осиновено дете, решиха съветниците на последното си заседание. Предложението за еднократното подпомагане бе внесено от общинския съветник Деян Дечев /БСП/. И въпреки че проектът бе отдавна известен, близо 3 месеца чака да влезе в дневния ред, на заседанието той предизвика оспорени дебати, продължили над един час.

Групата на ГЕРБ заяви, че няма да подкрепи проекта. Председателят на постоянната комисия по бюджет Георги Стоянов съобщи, че необходимите 260 хил.лева за еднократна помощ не са предвидени в бюджета за тази година. Кръстанка Дечева, председател на комисията по законността, отбеляза, че заложените в проекта изисквания родителите да имат 18 години, средно образование, както и други текстове от проекта, са дискриминационни.

Това предизвика реакцията на тези, които подкрепят предложението. „То е насочено към млади родители, грамотни, които са си платили данъците към общината и държавата. Тоест, обърнат е към данъкоплатците, които винаги са били ощетени при разпределянето на социалните придобивки“, каза Мариета Петкова от БСП. Иван Петров от „Съюз за Сливен“ попита реторично: „Изискването да имаш завършено основно образование, за да придобиеш шофьорска книжка, дискриминационно ли е!?“. Кметът Стефан Радев взе на два пъти думата, предизвикан от въпроси, за да отбележи, че средната раждаемост в Европа е 9,5 промила и няма страна от ЕС, в която раждаемостта да е толкова голяма, колкото в Сливен – 12,5 на хиляда.

„След като ще се разходват публични средства, трябва да се обясни с каква цел се прави това. Аз питам: каква е целта на това предложение? Да повишим раждаемостта? Ние насърчаваме семейното планиране сред ромската общност, което включва и образованието. Нашата политика е за по-добро семейно планиране, което да доведе до по-голям шанс за децата, които се раждат“, заяви кметът. Той допълни, че еднократното подпомагане ще коства на бюджета не 260 хиляди, а вероятно около 1 млн.лева. След това подчерта, че общината не пести ресурс, за да облекчи отглеждането на деца и че всяка година се заделят 1,5 млн. лева за дофинансиране на детските градини, за да се запази ниския размер на месечната такса.

„Минималната заплата вече е 560 лева, но ние не повишихме таксата за детска градина и тя остана 35 лева, въпреки тежкото финансово положение, в което бяхме“, каза кметът. Вносителят на предложението Деян Дечев веднага вметна, че заслугата не е на сегашния, а на един друг кмет. И така, накрая бившият кмет Йордан Лечков, сега съветник от коалиция „ДОР“, стана неочакван герой на пренията, ако се съди по аплодисментите на колегите му. А че родителите и осиновителите ще получават еднократна помощ, се реши „на косъм“, при прегласуването на проекта, който мина с 20 гласа „за“, по 9 „въздържал се“ и „против“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони