След края на един правен абсурд с уредник: Твърдица получи държавен имот за исторически музей

Балканската община Твърдица получи държавен имот за създаването на исторически музей. Това стана със заповед на областния управител Чавдар Божурски, съобщиха от администрацията. Общината се задължава да използва терена от близо декар с четирите постройки върху него единствено за откриването на музей, а в срок от 3 години да извърши необходимите ремонти. После предстоят процедури пред Министерството на културата за узаконяване на местния културен институт като самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка.

Бъдещият музей има дълга и скандална предистория, за което в."Труд" е съобщавал в свои публикации. Музейната сбирка на Твърдица е била регистрирана в годините на социализма, но по-късно, след промените през 1989 година, сбирката се е самонастанила в държавния имот. От тогава допреди няколко месеца неин уредник бе Боян Тенев. Статутът му е свързан със съдебна сага, която според сливенски юристи трябва да се изучава в правния факултет. След реформата през 1993 година, с която бившите окръзи са ликвидирани и са създадени общините, Тенев е бил уволнен от общинския кмет на Сливен като уредник в бившия Окръжен музей-Сливен.

Уредникът е с детска церебрална парализа, обжалвал е пред съда. Районният съд е задължил кмета на община Сливен да възстанови на работа уредника в музея в другата община - Твърдица. Той като това не е било законно според новото териториално устройство и един общински кмет не може да се разпорежда в друга община, до пенсионирането си преди няколко месеца Боян Тенев получаваше заплатата си от бюджета на Сливен, отново чрез съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България