След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile

Избата организира празник на виното в родния си град

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“  подготвя пускането на две нови резерви към серията вина Kabile и отчита страхотна реколта червени вина. Това стана ясно по време на празник на виното, който винарната организира в родния си Ямбол. Събитието събра над 6000 души в централната градина в неделя.

yambol-horo„С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.“, каза изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. И допълни – „винаги съм казвал, че производството на хубаво вино зависи от два много важни  фактора: добро грозде и добри хора. Тази година можем да се похвалим, че природата беше на наша страна и ни донесе отлична реколта. А що се отнася до хората - те също са налице. Доказателство за качеството на нашите вина са многобройните медали по световни изложения като за миналата година най-награждаваното българско вино е именно нашето Kabile Мавруд и Каберне Совиньон “.

kabileКaто пример той даде Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. То стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Друго награждавано вино е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, което е със златни медали от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International, и от London experts in wine.

За трета поредна година избата използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите  и всички граждани и гости на Ямбол. Събитието включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното, музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции. Ансамбъл „Тунджа“ вдигна хората на дълго и цветно хоро́, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. Народната певица Поли Паскова пък представи свои авторски парчета посветени на виното и любими народни песни. В центъра на вниманието през целия ден беше Ути Бъчваров със своето кулинарно шоу. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол“ продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора“, разказа Ути Бъчваров.

Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Вила Ямбол” реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм