След проверка: Пернишкият ТЕЦ трови въздуха

Експерти от РИОСВ извършиха внезапна проверка на “Топлофикация” Перник и констатираха силна неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии, съобщиха от областната администрация.

Спешна среща свика областният управител във връзка с писмо на РИОСВ – Перник. В него се посочват множество сигнали постъпили при тях от граждани за замърсяване на атмосферния въздух и неприятни миризми от дейности на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация – Перник” АД. На срещата присъстваха представители на РЗИ, РИОСВ, община Перник, РО "НСК", Дирекция „Инспекция по труда”.

dsc_0013На заседанието стана ясно, че на 19.09.2018 г., в часовия интервал от 21:20 до 00:15 ч., експерти от РИОСВ са извършили внезапна проверка на “Топлофикация” Перник. Констатирана е силна неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии. Експертите са установили и нерегламентирано изгаряне на отпадъци в инсталация за сушене на въглища.

След срещата, междуведомствената група отиде на място, където отново се установи наличие на преработен битов отпадък, на площадка, на която дружеството обичайно складира въглища.

Директорът на дружеството Любомир Спасов опроверга твърденията, че то изгаря вредни за човешкото здраве отпадъци.

Областният управител Ирена Соколова продължава да следи ситуацията, като е изискала спешни доклади в срок до 26 септември от контролните институции. Заедно с кмета на община Перник ще сезират министрите на енергетиката, на икономиката, както и на околната среда и водите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България