След публикация на „Труд“: МВР шефът проверява кой купи слепите патрулки

Новите автомобили са от по-висок клас, а камерите ни са остарели, обясни директорът на полицията Христо Терзиийски

“Ще възложа проверка, а и сам лично ще проверя дали има длъжностно лице, което не си е свършило работата при подготовката на спецификациите за обществената поръчка за новите автомобилите на “Пътна полиция”. Това каза вътрешният министър Валентин Радев по повод

Търгът за 278 автомобила приключи през лятото на 2016 г и първите бройки започнаха да пристигат през януари т.г. Към момента остава службите на “Пътна полиция” в страната да получи още 45 патрулки.

Катаджиите напразно опитвали да снимат с камера за превишена скорост TFR1-M през стъклата на новия автомобил. Изображенията излизали мътни, а цифрите 8 и 9 не можели да се различат. Причината – наклонът на стъклата, както и кварцовият и оловният им състав е различен от този на използваните досега патрулки “Опел”. Другата причина са двата еърбега, които могат да се отворят и камерата да нарани служителя от КАТ.

Пътната полиция има на въоръжение 148 мобилни камери и ще може да работи с тях само в случай, че поддържа и толкова от старите си автомобили “Опел”. Експерти обясниха пред “Труд”, че е доста съмнително дали устройствата могат да правят безспорни снимки, ако се извадят на предния капак, на покрива или на тринога до новата патрулка. Засега единственият реален шанс е камерата да се монтира отзад и с нея да се снимат при отворен заден капак на автомобила КИА.

“Доставените автомобили са от по-висок клас, изработени са с нови, по-различни технологии, докато нашите камери вече са остарели. Затова и сме сме провели търгове и ще доставим нови камери”, коментира старши комисар Христо Терзийски, директор на ГД “Национална полиция”.

Министър Валентин Радев бе домакин в МВР на среща с представители на институции и неправителствени организации, свързани с пътната безопасност. Една от мерките, която е била предложена, е за централизиране на информацията от камеритеза скорост, по които се издава електронен фиш. “Труд” попита шефа на КАТ Бойко Рановски как ще управляват данните от 100 или 200 камери, свързани към сървър, след като . А причината е, че не е платено за поддръжка на британската фирма, доставила камерите. Рановски отговори, че е възникнал технически проблем, който ще бъде отстранен и системата ще заработи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България