След 2 години редник бе оневинен за псувня по адрес на командир

Снимка: Архив

Редник от военно формирование в Бургас бе напълно оправдан по обвинение за нанесена обида на началника си по повод изпълняваните от него служебни задължения, съобщиха от Военния съд в Сливен. Случаят е от 21 септември 2016 г., но едва сега приключва в съда.

Засегнатият старши сержант бил натоварен да събере вещевите книжки от личния състав на формированието. Но когато редникът отишъл да му предаде своята, той отказал да я вземе, тъй като бил зает да организира почистването на караулното помещение. Редникът го помолил два-три пъти, но след като отново получил отказ, казал нещо на другия в смисъл да си гледа работата и си тръгнал. Според ст.сержанта, войникът го напсувал цинично и употребил квалификация за сексуалната му ориентация. Набеденият редник обаче категорично отрекъл да е изрекъл това. Снети били писмени обяснения, включително и на свидетели. В резултат на това, въпреки че редникът се извинил, получил от командира на поделението си наказание "строго мъмрене". По-късно било образувано и наказателното дело във Военния съд.

Куриозното е, че двама от основните свидетели в защита на пострадалия се оплели в показанията си. Особено единият, който уж бил свидетел на инцидента, а се оказало, че по същото време бил караул, на 400 метра отдалечен от мястото на събитието. Оправдал се пред магистратите, че първоначално бил мислел, че е присъствал. Но после се сетил, че чул за станалото от трето лице, което пък не запомнил кое е. В крайна сметка военен следовател е разпитал всички служещи във формированието, които на процесната дата са били на работа. Обвинението не било доказано. На това основание съдът е оневинил подсъдимия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право