След 20 години властите в Хаити възстановяват националната армия на страната

армия на Хаити

Хаити пристъпи към възстановяването на въоръжените сили на страната, които бяха разформировани преди повече от 20 години, съобщи в сряда вестник "Нувелист", като добави, че във военната база Леоган, разположена в околностите на Порт-о-Пренс, вече са пристигнали няколко стотин младежи от цялата страна с желание да постъпят в армията.

Само 500 от тях обаче, на възраст между 18 и 25 години, ще бъдат одобрени. Тяхната задача ще бъде да патрулират по крайбрежието на страната, да охраняват границата с Доминиканската република, както и да оказват помощ в ликвидирането на последствията от различни стихийни бедствия. Накратко, ролята им ще има по-скоро миротворчески характер, предаде БНТ.

Към повторното създаване на армия се стигна, след като в началото на месеца министърът на отбраната на Хаити Ърв Дейвис оповести публично намеренията си да създаде Въоръжени сили в щата. Идеята бе подкрепена и от президента на страната Жовнел Моиз. Противниците на новосформираната армия обаче изтъкват, че въоръжените сили ще се окажат допълнителна тежест върху националния бюджет, и който и без това в момента липсват достатъчно средства за предоставянето на образование и здравеопазване, както и за заплатите на националната полиция.

Армията на Хаити, която винаги се е месила в политиката на страната, бе разпусната през 1995 година от предишния президент Жан-Бертран Аристид в резултат на военен преврат. Оттогава за безопасността на Хаити се грижи националната полиция, която в момента наброява 15 000 човека.

Хаити, с население от около 10,6 милиона души, е най-бедната държава в Западното полукълбо. През 2010 г. страната става жертва на опустошителното земетресение, при което загинаха повече от 220 хиляди души. Още същата година Хаити бе ударен от епидемия от холера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят