След 35 години четири английски тима на полуфинал - Висшата лига превзе Европа

Висшата лига вложи милиарди, за да е със статут на най-атрактивното първенство. Испанската доминация вече излиза от мода и за първи път четири английски отбора са на полуфиналите в двата турнира. За последно се случи преди 35 години. „Ливърпул“ и „Тотнъм“ са британската гордост в Шампионската лига, а „Челси“ и „Арсенал“ в Лига Европа. Възможно е за първи път в историята да има два изцяло английски финала.

През 1984 година за последно 4 представителя на Албиона стигнаха финалните четворки. Тогава „Ливърпул“ стана европейски шампион след успех над „Рома“, а „Тотнъм“ срази „Андерлехт“ във финала на Лига Европа.

Испанецът Унай Емери написа история в „Арсенал“. Наставникът има най-много победи от първите си 50 мача начело на тима – 32. За такъв период Арсен Венгер спечели само 23, а Джордж Алисън е втори с 28. „Арсенал“ срази за втори път „Наполи“ - 1:0 с гол на Александър Лаказет в Неапол. Чака го последният испански тим в турнира „Валенсия“, отстранил „Виляреал“ с 2:0. „Не съм се съмнявал, че ще продължим“, отсече Емери, взел Лига Европа три пъти със „Севиля“.

Мачът вероятно ще е последен за Аарон Рамзи в „Арсенал“. Халфът се контузи, а от лятото преминава в „Ювентус“. Травмата на уелсеца е мускулна и изисква няколко седмици възстановяване. До финала в Баку остават 40 дни. „Сега е време Месут Йозил да се докаже“, призова бившият английски национал Оуен Харгрийвс.

„Челси“ сам си направи живота труден с домакинско 4:3 срещу „Славия“. В Прага „сините“ спечелиха с 1:0 и бяха твърде сигурни, че продължават. „Както обикновено в последните месеци играем силно през първото полувреме и ужасно през второто – коментира Маурицио Сари, треньорът на „Челси“. - Това се случи в последните ни 10 двубоя. Трябва да намерим решение. На почивката бяхме прекалено убедени, че сме си свършили работата.“

Очаква се до дни „Челси“ да обяви продажбата на Еден Азар в „Реал“ (Мадрид).

„Айнтрахт“ направи най-големия обрат в тази фаза на турнира. Германците сразиха „Бенфика“ с 2:0 след 2:4 като гост. Историята показва, че за последно „Айнтрахт“ е бил във финалната четворка през 1980 година и след това спечели Купата на УЕФА. Тимът от Франкфурт имаше благословията, че няма ВАР – първото попадение бе от засада. Видеоарбитрите ще се включат едва във финала, но от следващия сезон стартират още от плейофите на турнира. „Идва „Челси“, но няма да е по-трудно от „Бенфика“ - каза спортният директор Фреди Бобич. - Горди сме, че единствени представяме Германия на полуфиналите в Европа.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят