Сливенска област има нужда от нови детски градини и разширяване на част от училищата

Областният управител Чавдар Божурски /в средата/ свика заседанието на координационния съвет за обхват

С връщането и задържането на децата и учениците в образованието възниква необходимост от разширяване на училищния сграден фонд в някои от населените места в област Сливен, съобщиха от областната администрация. И в четирите общини са сформирани групи за подлежащите на задължително предучилищно обучение на децата на 5 и 6 години. Но за сметка на това в някои селища се налага да бъде редуциран броят на по-малките деца, които искат да бъдат записани, но не могат да посещават детски градини заради липса на свободни помещения. Подобни проблеми има в детските заведения в планинската община Твърдица.

В твърдишкото село Сборище и сливенското Сотиря детските градини нямат собствен дом и заемат непригодни за нуждите им помещения съответно в местното училище и кметството. В най-големите села в областта пък въобще няма детски градини: в 5-хилядното котленско с.Градец се провеждат занимания с едва 20-ина деца и то – в Центъра за работа с деца на улицата, а в сливенското село Тополчане не само, че липсва забавачница, но дори и част от децата в предучилищна възраст се налага да пътуват до друго село. В по-многолюдните населени места, където има висок ръст на раждаемостта, училищата трябва да бъдат разширени, защото не достигат класни стаи. Сградите са били строени преди 20-30 и повече години и капацитетът им е недостатъчен за сегашните нужди.

Информацията за сградните проблеми е била съобщена от представители на общините на заседание на Областния координационен съвет за обхвата на децата и учениците в образованието. Областният управител Чавдар Божурски ще информира за проблемите вицепремиера Томислав Дончев, който е национален координатор по механизма за обхват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България