Сливенци от Чикаго дариха средства за възстановяването на паметник-реликва

1 456 лева пристигнаха от Америка и вече са преведени по дарителската сметка на община Сливен за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк в града – съобщиха от местната администрация.

Средствата са били събрани на благотворително събитие в Чикаго, САЩ. Това станало на сливенска вечер, в която се включили 100-ина души – повечето, родени в Града под Сините камъни, но имало българи и от други наши градове. Дарителската акция е била подета от художника Василен Васевски, който от години живее и твори в САЩ.

С дарението от сливенците, които живеят в Чикаго, събраните до момента пари за паметника възлизат на 8005 лева. 1350 от тях дари бизнесменът Иван Начев, носител на общинската награда за предприемачество „Добри Желязков”. 3 хил.лева са постъпили от друго частно лице. 930 лева пък бяха събрани от благотворителен търг на картини.

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен е издигнат през 1924г. Офицерите и обикновените войници, които са се завърнали живи от фронтовете на двете освободителни и Първата световна война в началото на миналия век, са дарили пари от заплатите си. Така те са почели паметта на другарите си, останали завинаги по бойните полета. Вдигнали са паметника и за утеха на техните вдовици и сираци.

Над 7-метровата композиция в момента се намира в двора на бивша казарма в центъра на Сливен и е започнала да се руши. Община Сливен, медиите и граждани се включиха в кампания за набиране на средства за възстановяване на светинята. През тази седмица заключените врати на бившата казарма са отворени, за да могат жителите на града да разгледат един от най-красивите български войнишки паметници. Предстоят много нестандартни благотворителни събития за набиране на средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони