Сливенци поискаха от президента да им опрости глоба от КАТ и задължения към НАП

Общинският съвет в Сливен не подкрепи искането на двама сливенци да им бъдат опростени глоба от КАТ и задължение към НАП. Двамата са внесли молбите си до президента, а от неговата администрация съгласно нормативните изисквания за опрощаване на несъбираеми държавни вземания са ги изпратили в местния парламент за проучване на случаите и мнение.

Казусите бяха разгледани на последното заседание на общинския съвет. В първия случай млад мъж е поискал да му бъде опростена глоба от КАТ в размер на 320 лева. Санкцията му била наложена при пътна проверка, след като си бил изгубил портфейла. Така не могъл да представи контролния талон на автомобила, шофьорската си книжка, не представил и винетен стикер.

Междувременно портфейлът бил намерен и оставен в паспортната служба в града. Наказаният оспорил глобата пред две съдебни инстанции, но жалбата му била отхвърлена. Той бил студент, живеел сам, получавал стипендия от 90 лева, нямало данни за други негови доходи. Притежавал движимо имущество, както и неплатен данък върху него.

Във втория случай молител бил земеделски производител, който също живеел сам, без задължения за местни данъци и такси, притежавал движимо и недвижимо имущество. Доходите му били от субсидиите, които получавал. Искал да му бъдат опростени задълженията към НАП, за получени субсидии,и да бъде свален наложения запор на банковата му сметка.

И в двата казуса съветниците не подкрепиха молбите, тъй като съгласно Указа на президента, дълг се опрощава, когато не може да се събере от имуществото на длъжника, върху което може да се насрочи принудително изпълнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България