Сливен е сред първите общини с безплатен интернет на обществени места

Снимки: Георги Ангелов/ моменти от срещата на еврокомисар Мария Габриел с кмета на Сливен Стефан Радев

Сливен е сред първите общини в България, която получи ваучер от първата покана на Европейската комисия за насърчаване на безплатен достъп до безжичен интернет – WiFi4EU, съобщиха от местната администрация. Чрез схемата ще бъде предоставен безплатен Wi-Fi на жителите и гостите на града на най-посещаваните обществени места на открито и закрито, като обществени сгради на публичната администрация, площади, паркове, места за отдих, читалища, библиотеки, театри, училища, и други. Ваучерът беше връчен на кмета Стефан Радев от еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

„Искам да поздравя кмета и неговия екип за това, че сте сред първите селекционирани по този проект, защото само в рамките на първите 10 секунди от неговото обявяване, получихме над 11 хиляди регистрации. Това наистина е изключително голям интерес. И затова искам да изкажа благодарности на г-н Радев и екипа му за това постижение“, каза Габриел.

„Благодаря на госпожа Габриел, че имаме възможността да реализираме такива проекти. В последните години се говори, че интернет води до отчуждаване на хората, но пък ние нека покажем обратно – интернет може да служи за социални контакти. Знаем, че младите хора са там, където има интернет. Искаме повече млади хора в градовете, на площадите, в парковете. Сигурен съм, че този проект ще бъде полезен за това да има повече контакти сред младите хора“, заяви от своя страна кметът на Сливен Стефан Радев.

В проекта на Община Сливен, с цел да бъдат обхванати по-голям брой граждани, които да се възползват от услугата на схемата WiFi4EU, ще бъдат поставени минимум 10 точки за достъп на открито.Те ще бъдат разположени в 5 зони с общ обхват 42 000 кв.метра. В 90 на сто от обектите, които ще обхване безплатната мрежа, са изпълнени европроекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България