Сливен обявява първата процедура за саниране под условие

Първата процедура за избор на фирма-изпълнител за саниране на жилищни блокове ще бъде обявена в Сливен около Никулден – съобщи зам.-кметът Стефан Кондузов.

Процедурата ще се проведе с уточнението, че спечелилият кандидат ще може да извърши дейностите, ако в новия държавен бюджет бъдат предвидени средства за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Сливен е последен на опашката за безплатното саниране и е единственият областен център, където няма нито един ремонтиран блок по програмата. Надеждите бяха, че след като минат процедурите за избор на строител през декември, в началото на новата година ще започнат строителните дейности по първите блокове в Сливен. Дали ще стане това, зависи от парламента.

Строителният министър Лиляна Павлова заяви пред медиите, че спира сключването на нови договори.

Правителството в оставка предложило увеличение на програмата с 1 млрд. лева за догодина. Но всички партии, освен ГЕРБ, били против санирането да продължава - допълни Попова.

Сливенският кмет Стефан Радев /ГЕРБ/ многократно е заявявал, че при встъпването в мандата си заварил някакви папки с документи, но без реално да се е работило по програмата, без да е извършено енергийно обследване и паспортизация на сградите. В резултат на това Сливен изгубил една година. Иначе 278 сгради отговарят на критериите на програмата. За 49 имаше очаквания, че ще бъдат включени в безплатните ремонти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони