Сливен почете битката при Каймакчалан

"Изминали са сто години от битката на връх "Каймакчалан" и ние трябва да пазим паметта на падналите в сражението, на падналите за нашата свобода и независимост и да тачим техния подвиг" - това заяви кметът на Сливен Стефан Радев на официалната церемония в града по случай 100-годишнината от сраженията при Каймакчалан.

Той посочи, че, ако днес България е свободна и демократична,  всичко това го дължим на героизма на нашите предци и нищо не сме получили даром. "Добре е да помним винаги това, да помним какво сме наследили, защото ние сме длъжни да го съхраним и предадем на нашите деца. Докато тачим дати като днешната и битки като тази на Каймакчалан, докато пазим паметта на нашите герои, ще имаме бъдеще, ще ни има и нас. Да живее България!"  - допълни Радев.

Каймакчалан

Официалната церемония по случай 100-години от битката при Каймакчалан се проведе пред паметника на 7-ми конен полк "Орлето".

Веселина Янакиева, уредник в Регионалния исторически музей, разказа за битката при Каймакчалан. По-късно бяха поднесени венци и цветя на признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

В тържествената вечер, посветена на годишнината, бяха прочетени откъси от книгата "Каймакъ - Чаланъ" на Красимир Узунов. Авторът  е един от потомците на участниците в битката.

Събитията по случай 100 години от сраженията при Каймакчалан започнаха сутринта с панихида в памет на загиналите в битката.

Организатор на проявата беше Община Сливен, Регионално управление на образованието, Регионален исторически музей, Военно формирование 22 220.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони